Broj obolelih od dijabetesa svakodnevno raste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Nov.2015, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj obolelih od dijabetesa svakodnevno raste

Pod sloganom "Neka zdrava ishrana postane pravo, a ne privilegija", u preko 160 zemalja sveta 14. novembar se obeležava kao Svetski dan dijabetesa. Procenjuje se da je u 2014. godini približno 387 miliona odraslih osoba u svetu imalo ovo obolјenje, a u Srbiji je registrovano preko 700.000 obolelih od šećerne bolesti. Nažalost, broj obolelih od dijabetesa u svetu ubrzano raste, a prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, za 20 godina broj obolelih mogao bi se povećati na više od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 550 miliona.

Dijabetes je jedno od najčešćih hroničnih nezaraznih oboljenja u Srbiji i peti vodeći uzrok smrtnosti. Prema podacima iz kikindskog Zavoda za javno zdravlje, pandemija šećerne bolesti može se uočiti i na osnovu podataka iz registra novoobolelih.

"Nažalost, podaci nisu dobri, i mogu vam reći da je incidenca 294 novotkrivena slučaja na 100 hiljada stanovnika, kao parametar koji se koristi. I taj parametar je značajno većći u odnosu na incidencu koja postoji na nivou države i koja je 209. Incidenbca na teritoriji Severnobanatskog okruga je incidenca koja postoji u Vojvodini", objašnjava dr Sanja Brusin Beloš, iz kikindskog Zavoda za javno zdravlje.

Veliki broj osoba sa dijabetesom toga i nije svesna, pa na svakog obolelog dolazi po jedna osoba koja ne zna da ima dijabetes. U Kikindi je zvanično registrovano preko 5 hiljada obolelih:

"To je od 10 do 12 procenata populkacije na teritoriji kikindske opštine. Procena je da na svakog registrovanog dijabetičara dolazi bar još jedan neregistrovani dijabetičar", kaže dr Slobodan Kalinić, predsednik Društva za borbu protiv šećerne bolesti Kikinda.

"To i jeste najveći problem, jer dijabetes nema jasnu kliničku sliku od samog starta i dugo ostaje neotkriven. Otkrije se, najčešće kada se već jave određene komplikacije. Čak jedna trećina od svih dijagnostikovanih već ima zdravstvene komplikacije izavane dijabetesom", naglasio je dr Miloš Đurin, lekar vbolonter u kikindskom Društvu za borbu protiv šećerne bolesti.

Kod preko 90 odsto obolelih od šećerne bolesti dijagnostikovan je Dijabetes Tip 2, a svake godine se u našoj zemlji dijagnostikuje preko 16.000 novoobolelih. Dijabetes se najčešće otkriva slučajno, kada su već prisutne zdravstvene komplikacije.

Pravovremeno otkrivanje bolesti od presudne je važnosti. Više brige o sopstvenom zdravlju, preventivni pregledi, kao i promena navika, zdraviji stilovi života,previlna ishrana i fizička aktivnosti osnovni su preduslovi za borbu protiv dijabetesa i preduslov za zdraviju populaciju uopšte.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dijabetes, bolest koja zahteva strogu prevenciju i kontrolu

Izvor: RTS, 15.Nov.2015, 01:01

Pod sloganom "Neka zdrava ishrana postane pravo, a ne privilegija" obeležava se Svetski dan borbe protiv dijabetesa, od kojeg boluje 387 miliona ljudi. Prema najnovijim procenama Internacionalne dijabetes federacije, ako se takav trend nastavi, do 2035. svaka deseta osoba, odnosno gotovo 600...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.