Brnabić u Podgorici sa američkim potpredsednkom Pensom

Izvor: Blic, 02.Avg.2017, 07:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić u Podgorici sa američkim potpredsednkom Pensom

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvuje danas na samitu Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, gde će, na marginama skupa, razgovarati sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Pensom.

Brnabić će, po sletanju u Crnu Goru, prvo imati bilateralni sastanak sa predsednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem s kojim bi trebalo da razgovara o nastavku saradnje dve države i međusobnoj pomoći na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Neke od zajedničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tema mogle bi da budu jačanje ekonomskih veza izgradnjom infrastrukturnih projekata, pre svega u oblasti saobraćaja i infrastrukture, saradnja u oblasti turizma, informacionih tehnologija i poljoprivrede.

Na marginama Samita Američko-jadranske povelje, Brnabić bi trebalo da razgovara i sa predsedavajućim Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem.

Učešće premijerke Srbije na radnom delu, kako su najavili iz kabineta predsednice Vlade, biće prilika da se razmotre pitanja od zajedničkog interesa, ali i da se razmeni mišljenje o tome kako dalje unaprediti regionalnu, evropsku i globalnu stabilnost.

Brnabić bi mogla da istakne i doslednu privrženost Srbije pomirenju u regionu i očuvanju mira i stabilnosti, kao i da se sva otvorena pitanja sa susedima rešavaju kroz dijalog i traženje kompromisnih rešenja.

Ona je ranije naglasila da su održiva stabilnost, pomirenje, sprovođenje reformskih procesa i jačanje međusobne povezanosti ključni preduslovi za ekonomski oporavak i razvoj i dostizanje evropskih standarda.

Na sastanku Američko-jadranske povelje, osim premijerke Brnabić, učestvovaće i potpredsednik SAD Majkl Pens, premijeri Albanije Edi Rama, Hrvatske Andrej Plenković, Crne Gore Duško Marković, Makedonije Zoran Zaev, Slovenije Miro Cerar, kosovski predsednik Hašim Tači i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Američko-jadranska povelja, odnosno Povelja o partnerstvu izmedju SAD i Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore (A5), program je saradnje ustanovljen 2. maja 2003.

Njen osnovni cilj je jačanje regionalne bezbednosti i sigurnosti, uz podršku SAD državama regiona koje nastoje da ispune standarde za prijem u NATO.

Povelja sadrži 36 tačaka u kojima se preciziraju načela partnerstva, kao i opšti okviri demokratskih reformi, zaštite ljudskih prava, regionalne bezbednosti i novih američko-jadranskih odnosa, a ove godine njom predsedava Makedonija.

Srbija u okviru Američko-jadranske povelje ima status posmatrača, od decemba 2008, i nije njena članica zbog politike vojne neutralnosti.

Imajući u vidu da će nakon prijema Crne Gore u NATO, tri od pet članica "A5" biti u toj vojnoj organizaciji, Sjedinjene Američke Države razmatraju mogućnost izmene teksta Povelje, pri čemu je jedna od linija razmišljanja otvaranje mogućnosti za aktivniji angažman Srbije, bez pretenzija na članstvo u Severnoatlantskoj vojnoj alijansi.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.