Britanski parlamentarci podržali Srbiju na putu ka EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski parlamentarci podržali Srbiju na putu ka EU

BEOGRAD - Članovi Interparlamentarne unije iz Velike Britanije izrazili su danas u Beogradu podršku ulasku Srbije u EU, ocenjujući da su na tom putu učinjeni određeni pomaci, iako kao uslov ostaje saradnja sa Haškim tribunalom, saopštila je večeras Skupština Srbije.

Delegaciju u kojoj su poslanici oba doma britanskog parlamenta, predvodi poslanik laburista Rodžer Beri.

Teme susreta sa srpskom delegacijom pri Interparlamentarnoj uniji u Domu Narodne skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bile su i ekonomska i socijalna kretanja u Srbiji i posledice svetske ekonomske krize.

Članovi delegacije Skupštine Srbije Nada Kolundžija, Jelena Trivan i Moma Čolaković naglasili su da je ubrzanje puta ka EU jedan od glavnih strateških ciljeva Srbije.

"Oni su izneli očekuvanje da će, poboljšanjem procedure na osnovu izmena Poslovnika, Narodna skupština intenzivirati zakonodavnu aktivnost i nadoknaditi kašnjenje u donošenju zakona u prethodnom periodu", navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da Srbija pokazuje spremnost za pristupanje EU i aktiviranjem Prelaznog trgovinskog sporazuma, kao i pozivom da se predstavnici EU uvere u mere koje se preduzimaju radi okončanja saradnje sa Haškim tribunalom.

Srpska delegacija je, kako se navodi, navela da EU nedovoljno ceni te aktivnosti i ostvareni napredak, što, zajedno sa odlaganjem liberalizacije viznog režima, umanjuje entuzijazam građana Srbije, navodi se u saopštenju.

Poslanici su ocenili da su posledice ekonomske krize već vidljive po privredu Srbije, navodeći da vlada priprema paket mera za održavanje privredne aktivnosti.

Istaknuto je da su budžetom pokrivena izdvajanja za penzije i da nijedna socijalna kategorija nije ozbiljno ugrožena, ali da su neophodne veće strane investicije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Britanski parlamentarci podržali Srbiju na putu ka EU

Izvor: Blic, 18.Feb.2009

Članovi Interparlamentarne unije iz Velike Britanije izrazili su u Beogradu podršku ulasku Srbije u EU, ocenjujući da su na tom putu učinjeni određeni pomaci, iako kao uslov ostaje saradnja sa Haškim tribunalom, saopštila je večeras Skupština Srbije.....Delegaciju u kojoj su poslanici oba doma...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.