Britanija odobrila genetsku modifikaciju embriona

Izvor: Akter, 01.Feb.2016, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija odobrila genetsku modifikaciju embriona

Britanske vlasti su po prvi put izdale dozvolu za genetsku modifikaciju ljudskih embriona, u sklopu istraživanja neplodnosi i razloga zašto se dešavaju spontani pobačaji

"Naš komitet za izdavanje dozvola je odobrio zahtev dr. Keti Nijakan sa Instituta "Frensis Krik" za obnovu dozvole njene laboratorije, a koja će sada obuhvatati i mogućnost genetske modifikacije embriona", saopštila je britanska Služba za ljudsku oplodnju i embriologiju, a prenela agencija AFP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<
Naučnica Nijakan je izjavila da planira da modifikuje embrione koristeći tehniku CRISPR-Cas90.

Ti embrioni nikad neće postati deca, budući da moraju da budu uništeni u roku od 14 dana i mogu da se koriste samo za osnovna istraživanja.

Nijakan planira da vrši modifikacije gena u prvih nekoliko dana od oplodnje, kad embrion razvija omotač od ćelija, koji će kasnije postati placenta.

U istraživanju će se koristiti embrioni koji bi inače bili uništeni, a koje su donirali parovi u procesu veštačke oplodnje, kojima ti embrioni nisu potrebni.

Taj projekat bi trebalo da "pomogne neplodnim parovima i smanji bol koju sa sobom nosi spontani pobačaj", izjavio je profesor Univerziteta u Edinburgu Brus Vajtlo.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.