Izvor: Blic, 19.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija i Makedonija podržavaju Ahtisarijev plan

Britanski ambasador u UN Džon Sojers ocenio je danas da iz izlaganja lidera Srbije i kosmetskih Albanaca na sednici Saveta bezbednosti vidi dubina jaza između dve strane i najavio da će EU u nekoliko narednih meseci biti spremna da preuzme ulogu, u skladu sa Ahtisarijevim planom o nadgledanoj nezavisnosti.



„Došlo je vreme da se pokrenu neophodni potezi i želimo da se to desi u Savetu bezbednosti. Rezolucija 1244, međutim, predstavlja dovoljnu bazu za nastavak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << procesa, uz poštovanje Ahtisarijevog plana”, rekao je britanski ambasador novinarima u sedišti UN, gde je u toku sednica SB posvećena statusu Kosmeta.

Sojers je ocenio da je tokom dve godine pregovora Beograda i Prištine Srbija "postalo jasno" da dve strane neće uspeti da pronađu kompromisno rešenje i da je čitav niz međunarodnih zvaničnika upozorio da je "statusa kvo" neodrživ. Britanski ambasador u UN upozorio je kosovske Albance da spreče izbijanje nasilja u toj pokrajini, pre svega usmerenog protiv srpskog stanovništva, dok je od vlasti u Beogradu zatražio da ne prekidaju snabdevanje pokrajine strujom i da zatvore kancelariju Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici.

Komentarišući srpski predlog široke autonomije za Kosovo, Sojers je izjavio da je takvo rešenje bilo moguće tokom devedesetih, ali da je "posle sukoba 1998-99. godine politička realnost promenjena zbog masovnih deportacija".

Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski izjavio je da Makedonija podržava plan Martija Ahtisarija za budući status Kosmeta, koji sadrži odredbe kojima se uspostavljaju mehanizmi i rokovi za demarkaciju severne makedonske granice u delu prema Kosmetu.

„Najpoželjnija opcija od početka procesa bilo je da se utvrdi status Kosmeta na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN. Ako stalne članice Saveta bezbednosti ne prevaziđu suštinske razlike koje imaju oko Kosmeta, ova mogućnost postaje neostvariva”, rekao je Crvenkovski u redovnom godišnjem obraćanju poslanicima makedonskog parlamenta.

On je dodao da Makedonija ima status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i NATO i da, kako je objasnio, ta pozicija države nameće izvesne obaveze da svoju politiku usaglasi sa politikom te dve organizacije, izvestila je makedonska agencija MIA.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.