Izvor: Blic, 31.Avg.2009, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel strahuje da Kosovo ne bude švercerski raj

Zapad se danas na Kosovu suočava sa entitetom koji ima slabu policiju, istoriju organizovanog kriminala i šverca usred Balkana, što stvara sve veći bezbednosni izazov za međunarodnu zajednicu, navodi se u najnovijoj studiji američke agencije za strateška istraživanja „Stratfor”.



Navodeći da je lider kosovske nacionalističke nevladine organizacije „Samoopredeljenje” Aljbin Kurti najavio nove demonstracije protiv Euleksa, Stratfor ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će to povećati tenzije između građana Kosova i Zapada.

„Priština smatra da Euleks treba da ima samo dva zadatka na Kosovu: obučavanje nove kosovske policije u skladu sa međunarodnim standardima i obuzdavanje srpske manjine koja je sklona pravljenju problema. Sve drugo ne predstavlja razlog za prisustvo bilo koje međunarodne misije na teritoriji Kosova”, ističe „Stratfor”.

Američka agencija naglašava, međutim, da Euleks nema za cilj samo da ojača kosovske policijske snage i očuva mir između Srba i Albanaca, već i da „spreči da Kosovo postane švercerski raj (trgovina ljudima i narkoticima) u srcu Balkana”.

„Brisel strahuje da bi se Kosovo, prepušteno samo sebi, sa poroznim granicama, rasprostranjenom korupcijom i nepostojanjem smislene ekonomske aktivnosti pretvorilo samo u to i ništa drugo. To bi postala velika pretnja po bezbednost Evrope”, dodaje se u izveštaju.

„Stratfor” navodi da se u poslednje vreme menja raspoloženje Zapada prema Beogradu, dok Kosovo sve više pokazuje znake neprijateljstva prema onima koji su mu omogućili da stekne nezavisnost.

„Međutim, činjenica je da nijedna zapadna sila ne želi da Srbija ponovo stekne kotnrolu nad bivšom pokrajinom i da Evropa zna da ne može prepustiti Kosovo samom sebi zbog opasnosti koju predstavlja kao švercerski raj. Zapad je 1999, na čelu sa Amerikom, doneo odluku da odvoji Kosovo od Srbije i sada je Evropi prepušteno da sredi poslekonfliktnu situaciju”, zaključuje „Stratfor”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.