U petak odluka o kandidaturi Srbije

Izvor: Blic, 06.Dec.2011, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U petak odluka o kandidaturi Srbije

Odluka o kandidatiri Srbije biće doneta u petak, 9. decembra, na samitu šefova država i vlada zemalja Evropske unije, saopštio je juče ministar za evropska pitanja Poljske Mikolaj Dovgelevič na konferenciji za novinare posle sedmočasovne rasprave ministara EU u Briselu.

"Srbija je ostvarila napredak u procesu evropskih integracija i ministri su dosta vremena posvetili raspravi o njenoj kandidatiri, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pomirenju u regionu i dijalogu

Beograda i Prištine", rekao je Dovgelevič.

Sat vremena ranije, sastanak Saveta ministara EU napustio je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Verner Hojer. On je tada novinarima rekao da je Srbija na dobrom putu da dobije status kandidata u petak.

U nacrtu zaključaka zasedanja ministara spoljnih poslova EU navodi se da je Savet ministara uzeo je na znanje povoljnu ocenu Evropske komisije i preporuku da se Srbiji odobri status kandidata za članstvo u EU što će razmotriti vođe Unije u petak.

Upućeni diplomatski izvori "Blica" u Briselu kažu da je još teško prognozirati kakva će odluka šefova država biti doneta u petak, ali da se može očekivati i odlaganje za naredno zasedanje - 1. i 2. marta sledeće godine.

Na ovakav predloženi zaključak, koji bi značio da se vođama EU prenosi stav da Srbiji treba dati kandidatski status, "stavile su ograde dve delegacije", piše u pripremnom dokumentu sastanka šefova diplomatija EU, koji večeras raspravljaju o napretku Zapadnog Balkana ka priključivanju Uniji.

"Savet ministara uzima na znanje povoljnu ocenu Evropske komisije i preporuku da se Srbiji odobri status kandidata, što će razmotriti Evropski savet", navodi se u nacrtu zaključaka zasedanja ministara inostranih poslova EU.

U nacrtu zaključaka se ukazuje i na to da bi predlog vođama Unije da odobre status kandidata Srbiji bio utemeljen i na "dosad ostvarenim naporima Srbije i uz razumevanje da će Srbija pokrenuti dijalog s Kosovom i glatko u dobroj veri sprovesti dosadašnje dogovore" s Prištinom.

Nemačka je u raspravi o kandidatskom statusu Srbije zatražila da Srbija prethodno "razjasni svoje odnose sa susedstvom", uz stav da se EU ne može "zadovoljiti najmanjim mogućim koracima" koje su srpske vlasti preduzele da se smiri stanje na severu Kosova.

Francuska, Švedska, Grčka, Italija, Kipar, Rumunija, Slovačka, Češka, Španija i Portugalija jasno su stavili do znanja da podržavaju status kandidata za Srbiju.

Kako su agenciji Beta preneli zvaničnici koji prate nastojanje ministara EU da usaglase stav o Srbiji, Nemačka je ukazala na to da su poslednji događaji na severu Kosova bili "veoma zabrinjavajući", budući da je došlo do ranjavanja i povreda vojnika Kfora.

Stav Berlina je bio da vlasti u Beogradu "mogu i treba da učine više", rekli su upućeni funkcioneri na zasedanju, koji su dodali da bi stav Nemačke mogao značiti da se odluka prenosi na zasedanje vođa EU u petak.

Takođe su preneli da nijedna članica nije stavila posebne primedbe na moguće davanje datuma pregovora o članstvu s Crnom Gorom.

Austrijski šef diplomatije Mihael Špindeleger predložio je na sastanku šefova diplomatija da se Srbiji da "uslovljena kandidatura", nezvanično prenosi austrijska agencija APA.

Španski državni sekretar Antonio Lopes Garido je agenciji Beta preneo da je

Španija za bezuslovno davanje kandidatskog statusa Srbiji i naglasio da je to jasan stav velike većine članica Unije, "dok Nemačka i dalje ima više uzdržan, pa i neodređen stav".

Luksemburški ministar inostranih poslova Žan Aselborn je Beti rekao da Luksemburg potpuno podržava davanje statusa kandidata za članstvo u EU Srbiji, da bi, kako je naglasio, "u Srbiji podržali oni koji evropski misle i deluju".

Povezane vesti: Dok se ne sklone barikade sporazum mnogo neće značiti Uslov je da Srbija prizna realno stanje na Kosovu Tadić umereni optimista oko dobijanja statusa kandidata Podeljene reakcije na dogovor Beograda i Prištine Tadić: Rešenje o prelazima nije idealno, ali stojim čvrsto iza njega
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odluka o kandidaturi Srbije u petak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2011

BRISEL -..Odluka o kandidatiri Srbije biće doneta u petak 9. decembra na samitu šefova država i vlada zemalja Evropske unije, saopštio je večeras na konferenciji za novinare posle sastanka Saveta ministara EU ministar za evropska pitanja Poljske Mikolaj Dovgelevič. Srbija je ostvarila napredak...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Odluka ostavljena šefovima država

Izvor: Danas, 06.Dec.2011

Odluku o statusu kandidata Srbije za EU doneće šefovi država i vlada 27 država članica Unije na sastanku 9. decembra, saopštio je nešto pre ponoći predsedavajući Saveta ministara EU poljski ministar za evropska pitanja Mikolaj Dovgelevic. Posle desetosatne rasprave Savet ministara noćas se...

Nastavak na Danas...

Odluka o kandidaturi u petak

Izvor: Šumadija Press, 06.Dec.2011

Evropski ministri spoljnih poslova, nakon duge rasprave o sudbini kandidatskog statusa za Srbiju..

Nastavak na Šumadija Press...

Otvorena vrata za pozitivnu odluku EU

Izvor: VOA, 06.Dec.2011

Ministri spoljnih poslova EU poručili da je svaki dan do samita evropskih lidera, 9. decembra, važan kada je reč o kandidaturi Srbije

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.