Božović: Spomenik Đinđiću važan, ali...

Izvor: B92, 08.Jun.2016, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božović: Spomenik Đinđiću važan, ali...

Beograd -- Funkcioner DS Balša Božović izjavio je da će demokrate prisustvovati otkrivanju spomenika Zoranu Đinđiću i istakao da time nova vlast samo nastavlja posao DS.

Božović je novinarima u parlamentu rekao da podržava celokupnu ideju i istovremeno podsetio da ta inicijativa nije nova, te da su demokrate to započele odlukom donetom 25. juna 2013.

"Danas je slučaj da se zamenjuju članovi Odbora, što govori o tome da ta odluka postoji i da je ona na snazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 2013. Taj Odbor je, međutim, bojkotvan prethodne tri godine, kao i sve ono što je urađeno do sada, a to je između ostalog i spomen ploča u ulici gde je Đinđić živeo, kao i plato Zorana Đinđića i mnogi trgovi i ulice širom zemlje", naveo je Božović.

On je najavio da će prisustvovati otkrivanju spomenika, kao i da će DS pozvati građane da prisustvuju tom činu, da to, kako je rekao, "nikako ne dozvole onima koji su Zorana blatili dok je bio živ, a proganjali i nakon njegove smrti".

Božović je novinarima, uoči sednice Skupštine grada na kojoj bi trebalo da se formira Odbor za podizanje spomenika, rekao da se s druge strane DS ne slaže sa motivima vlasti zbog kojih to čini.

"Režim Aleksandra Vučića nastavlja posao koji je započela DS 25. juna 2013, ali iz potpuno drugih motiva. Motiv za nastavak podizanja spomenika Zoranu Đinđiću je isključivo 'pranje biografije' Aleksandra Vučića i njegovog okruženja. To ostavlja gorak ukus u ustima svima onima koji su mislili da Zoran treba da dobije spomenik zbog toga što je uradio za Srbiju i sistema vrednosti za koji se borio i na kraju dao svoj život", rekao je Božović.

On je dodao da ne treba zaboraviti bojkot komemorativne sednice, kao ni to da se sadašnji predsednik svojevremeno iselio iz ulice u kojoj je živeo, a da je to objasnio time što nosi naziv "Bulevar Zorana Đinđića".

"Ono što je za nas važno jeste da Zoran Đinđić dobije spomenik u Beogradu i da se nikada više ne ponovi da se bojkotuju bulevari Zorana Đinđića, da se prelepljuju bulevarima Ratka Mladića", dodao je on.

Gradsko veće Grada Beograda uputilo je ranije tokom dana po hitnom postupku odbornicima gradskog parlamenta predlog o formiranju Odbora o podizanju spomenika Đinđiću.

Ideja o podizanju spomenika Zoranu Đinđiću u Beogradu izazvala je veliku buru u javnosti.

Predložio ju je mandatar za sastav vlade i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i rekao da će spomenik biti podignut na Studentskom trgu u Beogradu na obeležavanju 15 godina od ubistva Đinđića.

Na to su burno reagovali iz Demokratske stranke, čiji je Đinđić bio predsednik, a Bojan Pajtić je istakao Đinđiću spomenik podižu "oni koji su ga prezirali".

"Kao što su i Aleksandar Vučić i njegovi saradnici sebi dizali popularnost napadima na pokojnog Đinđića, sebi žele da podignu popularnost ponovo, potpuno nezasluženo, pominjući njegovo ime", navodi Pajtić.

Nakon toga, usledio je odgovor funkcionera SNS gradskog menadžera Beograda Gorana Vesića koji je svojim bivšim partijskim kolegama iz DS poručio da su imali osam godina da podignu spomenik Zoranu Đinđiću.

"To je znak poštovanja prema njegovom delu i činjenici da je ubijen kao premijer Srbije", rekao je Vesić.

Kako je rekao, iz DS samo "strančare".

"Umesto da javno podrže ideju premijera da Zoran Đinđić dobije spomenik u Beogradu, oni strančare samo zato što oni nisu bili u stanju da mu podignu spomenik dok su bili na vlasti", ističe Vesić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Božović: DS će podržati podizanje spomenika Đinđiću

Izvor: RTS, 08.Jun.2016

Šef odborničke grupe DS-a Balša Božović izjavio je da će ta partija podržati predlog za formiranje Odbora za podizanje spomen-obeležja ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću, što je na dnevnom redu današnje sednice Skupštine grada Beograda. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.