Izvor: B92, 25.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božović: Do jeseni procesi za optužene za kidnapovanje

Beograd -- Na sastanku predstavnika Koordinacionog centra za Kosovo i Udruženja kidnapovanih i nestalih lica iz Pokrajine, dogovoreno je da se protiv svih osumnjičenih za otmice pokrenu sudski procesi, kao i da se nastavi saradnja s Haškim tribunalom kako bi oni koji su počinili ratne zločine bili procesuirani. Šef odeljenja za pravosuđe Koordinacionog centra Vladimir Božović rekao je da će insistirati da Albanci pruže sve podatke koje imaju i da će Centar biti otvoren za sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahteve koji se tiču nestalih Albanaca. On je najavio da bi procesi protiv osumnjičenih za otmice srpskih građana na Kosovu mogli da počnu već od jeseni. "Konkretno, kada je Beograd u pitanju, to će biti početkom septembra, kada počinje sa radom Specijalni sud za ratne zločine. Mi smatramo da je ovo iz nadležnosti toga suda. Mi ćemo apsolutno predati svu kompletnu dokumentaciju potkrepljenu dokazima, a, naravno, paralelno s time i međunarodnom tužiocu u Prištini. Mi se nadamo da ćemo kroz zakonsku proceduru morati da dobijemo odogovre na nju. Zakon obavezuje i naš sud, a takođe i međunarodnog tužioca na Kosovu, da odgovori da li ima elemenata i koji su to elementi. Nadamo se da ovo neće biti kao slučaj 1.450 krivičnih prijava, koje je MUP Srbije predao UNMIK-u i na koje nikada nije dobio odgovor", rekao je Božović.

Predsednik Koordinacionog centra Nebojša Čović rekao je da će insistirati da od UNMIK-a dobije precizne informacije o tome šta je međunarodna organizacija uradila po ovom pitanju. On je kazao da je značajnije da to urade i Priština i Beograd pošto i jedni i drugi insistiraju na vladavini prava i naglasio da do sada niko od nestalih i kidnapovanih nije pronađen živ. Nebojša Čović je najavio da će Koordinacioni centar na osnovu podataka kojima raspolaže, objaviti knjigu na srpskom i na engleskom jeziku o svim nestalim i kidnapovanim osobama s Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.