Borelj: Zapadni Balkna bio i biće prioritet za EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Mar.2021, 04:16

Borelj: Zapadni Balkna bio i biće prioritet za EU

Šef diplomatije EU Žosep Borelj izjavio je da je danas informisao ministre spoljnih poslova EU o poslednjim dešavanjima na Zapadnom Balkanu, a u svetlu nedavane posete specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka regionu.

Poseta Lajčaka regionu biće predstavljena u okviru ministarskog pregleda ”tekućih pitanja” i ”poslednjih angažovanja EU na Zapadnim Balkanom”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Borelj će šefove diplomatija EU informisati i o situaciji u Venecueli, najnovijim dešavanjima u Gruziji i Mjanamru.

Dve najznačajnije tačke na dnevnom redu Saveta EU biće odnosi s Rusijom i Turskom.

Borelj će najpre ukratko predstaviti najnovija dešavanja u odnosima EU s Rusijom nakon brzog usvajanja sankcija prema odgovornim za hapšenje, krivično gonjenje i izricanje presude ruskom opozicionom političaru Alekseju Navalni.

Očekuje se i ministarska debata koja će poslužiti za uvod u stratešku raspravu o odnosima EU i Rusije planiranu za samit EU 25. i 26. marta.

Uoči Evropskog saveta od 25. i 26. marta 2021. godine, ministri će imati stratešku raspravu o trenutnom stanju odnosa EU i Turske, a odnos će proceniti i u širem kontekstu nedavnih dešavanja u istočnom Mediteranu i u drugim regionalnim pitanjima.

Tokom sastanak Saveta održaće se i neformalna video konferencija sa Visokom komesarkom UN za ljudska prava Mišel Bašele, koja će se fokusirati na stanjen ljudskih prava u svetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šef diplomatije EU predstavlja izveštaj, a mi smo "tekuće pitanje"

Izvor: B92, 22.Mar.2021

Brisel -- Šef diplomatije EU Žosep Borelj informisaće ministre spoljnih poslova zemalja članica o rezulatatima posete Miroslava Lajčaka Beogradu, Prištini i Podgorici...Poseta specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka regionu biće predstavljena u okviru ministraskog pregleda "tekućih pitanja"...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.