Borba za pozicije između LDP i G17 plus

Izvor: Politika, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba za pozicije između LDP i G17 plus

Poslanici koalicije Čedomira Jovanovića u Skupštini zauzeli mesta rezervisana za partiju eksperata, Dinkićevi uzalud protestovali

Srdačni susreti, čestitke i malo šale, trgovanje knjigama i svađa oko mesta za sedenje u sali za zasedanje, obeležili su vreme uoči početka konstitutivne sednice novog saziva srpskog parlamenta. Zgrada Doma Narodne skupštine Srbije u kojoj je sednica održana, bila je danima pre toga "poprište" ubrzanih priprema za doček novih poslanika. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Skupštinske službe uradile su posao najbolje što se moglo, ništa nije zaboravljeno, od crvenog tepiha na ulaznim stepenicama, preko sređivanja predsedničkog kabineta za predsedavajućeg najstarijeg poslanika do "numerisanja" mesta za sedenje u sali za zasedanje. I sve je lepo počelo.

Poslanici i oni "stari", kojima to nije svojstveno, i oni koji su to postali prvi put stigli su znatno pre početka sednice. To vreme iskoristili su da se pozdrave, upoznaju i popričaju. Bilo je baš srdačnih susreta, poput onog Milutina Mrkonjića, potpredsednika SPS-a, i Nenada Čanka, lidera LSV-a, koji su se baš lepo ispričali. Zanimljiv je bio i susret Blagice Kostić, sada već bivšeg poslanika, sa, takoreći, dojučerašnjim kolegom Miloljubom Albijanićem, poslanikom G17 plus. Kostićeva je u parlament stigla kao novinar-izveštač, a kad je videla Albijanića, zaustavila ga je da mu čestita na obnovljenom mandatu: "Mićo čestitam, ali moram da ti kažem da ste me iznenadili ulaskom u parlament. I to neprijatno!". Albijanić je čestitku prihvatio, glasno se nasmejavši i otišao. Nasmejala se i Blagica Kostić, koja je na minulim izborima bila kandidat za poslanika na listi PSS–Bogoljub Karić.

Najviše pažnje privlačili su poslanici Koalicije LDP-GSS-SDU-LSV, zbog priča o sukobu Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka. Njihovo druženje u skupštinskom restoranu, nakratko je zaustavilo komentare, da bi se priče aktivirale kad su Čanak i njegovi poslanici seli odvojeno od koalicionih partnera.

Ni ovaj saziv, kao ni prethodni, nije ostao imun na svađu o rasporedu mesta u sali. Raspored, inače, uvek pred konstitutivnu sednicu prave skupštinske službe. Papir sa obeleženim mestima uvek se podeli predstavnicima poslaničkih grupa, a oznake se stave i na klupe u sali. Tako je bilo i ovog puta. Međutim, poslanici LDP-a su ušli u salu, sklonili oznake za G17 plus i seli. Kako pričaju očevici, Miloljub Albijanić tražio je da se sklone, ali "oni su se pravili kao da on ništa ne priča, uopšte se nisu upuštali u raspravu s njim, osim što mu je Vladan Batić rekao da ne zna o čemu on to govori". Verica Kalanović, zamenik šefa poslaničke grupe G17 plus, pokrenula je ovo pitanje na sastanku predstavnika stranaka. Međutim, kako prepričavaju prisutni, "na njeno pitanje da li će se problem mesta rešavati silom, Čedomir Jovanović joj je odgovorio – naravno". Sila, ipak, nije primenjena. LDP-ovci su ostali tu gde su, a poslanici G17 plus seli su iza njih.

Borka Vučić, koja je kao najstariji poslanik, predsedavala sednici, nije imala problema sa mestom. Njoj pripada mesto predsednika za "predsedavajućim stolom" u sali, a u pauzi je koristila kabinet predsednika parlamenta, gde se dogovarala sa sekretarom o vođenju sednice i gde je potpisala usvojenu Rezoluciju o Kosmetu. Predsednik parlamenta, inače, ima kabinete u obe zgrade skupštine.

Srpski radikali iskoristili su konstitutivnu sednicu za prodaju najnovije knjige svog lidera, haškog pritvorenika Vojislava Šešelja. Knjiga se prodavala za 500 dinara. "Štand" su, ipak, uklonili, jer su neki poslanici nezvanično tražili njegovo uklanjanje, a javno, sa skupštinske govornice to je učinio Miloljub Albijanić.

------------------------------------------------------------------------



Aplauzi

Govoreći na sednici na kojoj su, gotovo, svi pozivali na jedinstvo, Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, rekao je: "Evo svi pričamo kako nam je jedinstvo preko potrebno, a pogledajte kako to izgleda na delu. Svako aplaudira samo govorniku iz svoje stranke". Nikolić je dobio aplauz samo radikala, baš kao što su Tadiću aplaudirali samo iz DS-a, Koštunici iz DSS-a, a Jovanoviću iz LDP-a.

M. Čekerevac

[objavljeno: 16.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.