Izvor: B92, 29.Mar.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolton: Podela ne bi rešila problem

Vašington -- Bivši američki ambasador u UN Džon Bolton ocenio je da bi podela Kosova bila pravična, ali ne bi rešila probleme.

"Mislim da je podela Kosova pravična stvar, koja bi se odnosila barem na oblasti sa srpskom populacijom na granici prema južnoj Srbiji. To bi se, uostalom, odrazilo na etničku i političku realnost. Nije dovoljno reći da smo prihvatili otcepljenje Kosova. Ako jesmo - zašto ne prihvatiti i ovakav vid podele Kosova", rekao je Bolton za Glas Amerike, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali i da to neće rešiti probleme manjina na Kosovu.

Povodom odluke američke administracije da uputi oružje Kosovu, Bolton je rekao da je pogrešno da bilo koja zapadna država rizikuje da se veoma krhko stanje na Kosovu pogorša, pošto bi oružje moglo da dospe u ruke ekstremista, koji bi mogli da ga zloupotrebe.

"Smatram da bi inostranu pomoć trebalo koncentrisati na poštovanje ljudskih prava nealbanaca, izgradnju institucija i poštovanje vladavine zakona. Stvarno se bojim da bi Kosovo moglo da bude propala država i opasnost za Evropu, ali ne mislim da je to neizbežno", rekao je bivši američki ambasador u UN.

"Mnoge zemlje se još nadaju da će se Savet bezbednosti dogovoriti o budućem statusu Kosova. Jedna je stvar da li mi smatramo taj slučaj presedanom ili ne, ali mnoge zemlje smatraju nezavisnost Kosova presedanom i one se nadaju da bi pet stalnih članica Saveta bezbednosti mogle da prevaziđu razlike u gledištima o tome pitanju. Dakle, te zemlje jednostavno čekaju da vide da li će se to dogoditi, mada u to ne verujem. I to je jedan od razloga zog čega će budućnost Kosova biti neizvesna", kaže Bolton.

Bolton smara da je sasvim moguće da će predsednici SAD i Rusije Džordž Buš i Vladimir Putin na samitu u Sočiju 6. aprila razgovarati o Kosovu.

"To je dobra prilika za oba predsednika da pred kraj svojih mandata pokušaju da reše neka pitanja. Za SAD, pitanje raketne odbrane u Evopri je veoma važno. To je jedan od razloga zbog koga nisam smatrao da je pametno uvesti dodatni problem nezavisnosti Kosova u američko-ruske odnose. Međutim, pošto je to pitanje aktuelno, bio bih iznenađen ako dva predsednika ne bi i o tome razgovarala", rekao je on.

"Kosovo bi moglo da postane smetnja u američko-ruskim odnosima. Stoga nisam razumeo zbog čega je Vašington urgentno priznavao nezavisnost Kosova, nakon njegovog proglašenja. To pitanje je moglo da bude predmet daljih pregovora, dok SAD i Rusija reše ostala sporna pitanja u bilateralnim odnosima", naglasio je Bolton.

Kad je reč o parlamentarnim izborima u Srbiji, on je rekao da je "važno da narod Srbije ima na umu prioritete i sačuva slobodu, unapredi demokratiju i ne dozvoli da ozloje?enost koju mnogi Srbi osećaju zbog načina na koji su ih SAD i Evropa tretirali u vezi sa Kosovom, utiče na njihovu odluku na izborima".

"Budućnost Srbije bi trebalo da prvenstveno bude na umu i za nju bi trebalo glasati", rekao je Bolton.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.