Izvor: B92, 01.Mar.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolton: Kosovo još otvoreno pitanje

Vašington -- Pitanje Kosova još nije završeno i tenzija će biti sve dok se ne postigne sporazum prihvatljiv za sve strane, izjavio je bivši ambasador SAD u UN Džon Bolton.

"Još nije jasno kakva će biti politika administracije Baraka Obame na Balkanu i mada je nova država Kosovo bila relativno stabilna od proglašenja nezavisnosti, to pitanje još nije završeno, kao ni druga pitanja koja su posledica raspada bivše Jugoslvije", rekao je Bolton za "Glas Amerike".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Bolton je ocenio da je "situacija na Balkanu relativno mirna od kako je Kosovo proglasilo nezavisnost", ali da to ne znači da je "problem rešen".

"Mislim da je pozitivno to što nema nasilja i nema etničkih sukoba, ali napetost je prisutna i to će ostati izvor tenzije, sve dok se ne postigne sporazum koji će da prihvate sve strane", kazao je Bolton, ambasadoru u UN 2005. i 2006. za vreme administracije Džordža Buša.

On je ocenio da bi Balkan ponovo mogao da postane pitanje visokog prioriteta, kada bude uzet u razmatranje.

Na pitanje o budućim incijativama koje bi mogle da približe Vašington i Beograd, Bolton je naveo da bi administracija predsednika Obame trebalo da iskoristi samit NATO-a u aprilu i ojača transatlantske veze, uključujući i balkanske zemlje.

"Postoje nagoveštaji da bi, na primer, Francuska mogla ponovo da se uključi u vojnu alijansu, a druge države centralne i istočne Evrope, koje nisu članice NATO-a, mogle bi to da postanu, kao i neke bivše sovjetske republike. Nadam se da će vodeće evropske zemlje takođe shvatiti značaj vojne alijanse za presudno važnu globalnu bezbednost", rekao je Bolton.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bolton: Još nije definisana politika Obame na Balkanu

Izvor: Blic, 01.Mar.2009

Bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama Džon Bolton rekao je da "još nije jasno" kakva će biti politika administracije Baraka Obame na Balkanu.....Bolton je, u intervjuu "Glasu Amerike" redakciji na srpskom, rekao da "mada je nova država Kosovo bila relativno stabilna od proglašenja nezavisnosti,...

Nastavak na Blic...

Politika Obame na Balkanu još nije definisana

Izvor: RTS, 01.Mar.2009

Bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama Džon Bolton rekao je da se još uvek ne zna kakva će biti politika predsednika Obame na Balkanu. Pitanje Kosova nije završeno sve dok se ne postigne sporazum koji će da prihvate obe strane. ..Bivši američki ambasador u Ujedinjenim nacijama Džon...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.