Bolja saradnja Srbije i Makedonije

Izvor: B92, 07.Maj.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolja saradnja Srbije i Makedonije

Skoplje -- Šefovi diplomatija Srbije i Makedonije Vuk Jeremić i Antonije Milošoski ocenili su da će imenovanje novog ambasadora Makedonije u Srbiji ojačati saradnju.

Kosovo je jedino pitanje o kome Makedonija i Srbija imaju različite stavove, ali to nije prepreka za razvoj dobrosusedskih odnosa, konstatovali su danas ministri spoljnih poslova dveju zemalja, Antonio Milošoki i Vuk Jeremić.

Poseta šefa diplomatije Srbije, Vuka Jeremića, ocenjena je kao korak ka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpunom obnavljanju diplomatskih odnosa između dveju zemalja.

Ovaj zvanični susret prvi je posle proterivanja tadašnjeg makedonskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Vasilevkog u oktobru prošle godine, zbog odluke Makedonije da prizna nezavisnost Kosova.

"Naše dve drzave imaju prijateljske relacije i naši zajednički ciljevi su miroljubiva politika i stabilnost u regionu rekao je makedonski ministar spoljnih poslova Antonio Milošoski.

Ipak, pitanje Kosova je, kao što su oba ministra otvoreno rekla, još uvek najbolnija tačka oko koje je kakvo bilo približavanje stavova nemoguće.

"Nije tajna da imamo određene razlike koje se odnose na region, ali dobro je što te razlike otvaraju produktivan dijalog. I dobro je što su ti zajednički ciljevi veći nego razlike među nama", rekao je Milošoski.

Pitanje Kosova je bilo jedno od glavnih tačaka i u izjavi Jeremića, ali je on ipak poručio da obe zemlje u međusebnim odnosima treba da se koncentrišu na ona što ih spaja, a ne na ono što ih razdvaja.

"To je teže za Srbiju nego za Makedoniju, ali spremni smo da učinimo sve i mislim da će u tom smislu biti od velike koristi imenovanje novog makedonskog ambasadora u Beogradu. Sa nestrpljenjem očekujemo dolazak i saradnju sa novim ambasadorom", istakao je Jeremić.

"Delimo istu viziju o Zapadnom Balkanu, a to je vizija o integrisanom Balkanu u Evropsku uniju i to se neće promeniti", rekao je Jeremić.

U razgovorima između ministara je bilo reč i o međusobnoj saradnji i na kulturnom, i trgovinskom planu ali i o uzajamnoj podršci na putu ka evroatlanskim integracijama.

Potpisan je i protokol o saradnji u oblasti diplomatske eduakcije. Jeremić se danas susreo i sa premierom Gruevskim, sa predsednikom parlamenta Trajkom Veljanovskim i sa predstavnicima srpske manjine u Makedoniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.