Bokserske asove nokautirala politika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bokserske asove nokautirala politika

BEOGRAD - Ne verujem da su me otpisali. Iako živim u Skoplju skoro 20 godina, putujem sa srpskim ispravama pošto jedino srpski pasoš imam, izjavio je Aziz Salihu.

"Na sajtu Olimpijskog komiteta Srbije pored moje slike stoji i moja biografija. Ko zna, posle Skoplja, gde vodim jedan manji kik boks klub, možda se vratim u Jagodinu, pošto je tamo ovaj sport u velikom usponu", rekao je on za današnji "Blic nedelje".

Čekaju nacionalnu penziju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Salihu se i dalje nada nacionalnoj penziji Srbije, iako nikakav odgovor na adresu u Skoplju, koju je uz zahtev dostavio, dosad nije dobio.

Tri proslavljena boksera Memet Bogujevci, Aziz Salihu i Nusret Redžepi te trener jugoslovenske reprezentacije u boksu Lah Nimani još pre dve godine su podneli zahtev vlastima Srbije za dodelu nacionalne penzije.

Olimpijski pobednik i profesionalni prvak sveta Slobodan Kačar je za "Blic nedelje" rekao da je Nimani, uzalud čekajući odgovor iz Beograda, nedavno umro.

"Njegovi učenici se uzaludno nadaju da ostvare pravo koje im po sportskim uspesima i propisima pripada, jer sva trojica su odbijeni iako su srpski državljani", kazao je Kačar.

Posle medalja - nadnica

Salihu je više od 15 godina živeo u Svetozarevu, gde je boksovao za "Kablove". Bio je osam puta prvak države, prvak Mediterana, treći na svetskom kupu i osvajač bronzane medalje na olimpijadi u Los Anđelesu 1984. godine.

Bogujevci je bio višestruki šampion države, Balkana i osvajač srebrne medalje na svetskom prvenstvu 1978, a Režepi osvajač bronze takođe na svetskom prvenstvu.

Salihu je u Skoplju, Redžepi je pre desetak godina emigrirao u Nemačku, a Bogujevci jedva preživljava u Bresju kod Kosova polja. Za život je proteklih godina zarađivao tako što je u vreme poljoprivredne sezone nadničio ili istovarivao kamione.

Verovatno izgubljena molba

"To je sramota. Zahteve su uredno podneli još dok sam ja bio predsednik Bokserskog saveza SCG i uredno smo ih prosledili nadležnom ministarsvu. Za njihovo odbijanje bez ikakvog obrazloženja pobrinuo se Aleksandar Šoštar", kaže Slobodan Kačar.

Bogujevci je potvrdio da je "marta pretprošle godine predao zahtev za penziju vlastima države čiji je državljanin".

"U Bokserskom savezu su mi rekli da ću dobiti odgovor do kraja te godine, ali evo i druga godina prolazi, a u međuvremenu penziju su dobile neke kolege bokseri Crnogorci, iako su je posle mene tražili", kazao je on.

"Čuo sam u Bokserskom savezu priču da je moja molba verovatno izgubljena. Konsultovao sam se sa braćom Kačar, Tadijom i Slobodanom, pa ću zahev da obnovim. Ko zna, možda je i dobijem", zaključio je Bogujevci.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.