Bogićević: Dao sam Rodiću milion evra, na nagovor vrha DS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2015, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogićević: Dao sam Rodiću milion evra, na nagovor vrha DS

Vlasnik Farmakoma Miroslav Bogićević izjavio je danas da je vlasniku Kurira Aleksandru Rodiću i njegovom saradniku Dušanu Bjelopetroviću dao milion evra da bi ušao u posao sa VAC vezan za kupovinu Politike. Bogićević je za TV Pink rekao da to nije bila provizija, niti mito, već ucena. Za to su, prema njegovim rečima, znali bivši predsednik Srbije Boris Tadić, njegov šef kabineta Miodrag Rakić i funkcioner DS Dušan Petrović. Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i bivši predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije Boris Tadić negirao je danas sve optužbe Bogićevića.

Bogićević navodi da je taj novac 2012. dao u kešu, u više navrata, a da je slučaj prijavio MUP 2013, preko "Mikija Antonijevića (Miodrag Antonijević, saradnik direktora policije Milorada Veljovića), a on je prijavio Rocku" (Rodoljubu Miloviću, načelnik UKP).

On kaže da ga je na to da da novac Rodiću nagovorio bivši predsednik Srbije Boris Tadić, jer on, Rakić i Petrović, kako kaže, verovatno nisu imali novac za kupovinu udela u Politici.

"Tadić me je zamolio da ja to kupim", rekao je Bogićević i dodao da su mu tražili da Rodiću da milion evra zato što su prethodno ugovorili posao.

Za ove tvrdnje Bogićević kaže da ima dokaze, odnosno svedoke, a MUP, dodaje, nije reagovao kada je prijavio slučaj 2013. godine, što je učinio i pre nekoliko dana dajući ponovo izjavu u policiji, a u međuvremenu je prošao i poligraf.

Senić: Poligraf pokazao da je Bogićević govorio istinu

Poligrafsko ispitivanje vlasnika Farmakoma Miroslava Bogićevića pokazalo je da su tačni navodi da su ga reketirali vlasnik Kurira Aleksandar Rodić i njegov saradnik Dušan Bjelopetrović, izjavila je danas načelnica Uprave kriminalističke policije Nataša Senić.

"Miroslav Bogićević je samoinicijativno pristupio u prostorije policije i tom prilikom je dao izjavu da ga je Aleksandar Rodić u više navrata reketirao i da je pokušao od njega da iznudi novac", rekla je ona u izjavi za TV Pink.

Ona je rekla da je Bogićević, u više navrata, predao Rodiću oko milion evra u kešu.

"Nakon davanja takve izjave, uz saglasnost Miroslava Bioćevića, izvršeno je poligrafsko ispitivanje, kako bi se potvrdilo da li su navodi takve izjave istiniti i testiranje je pokazalo da jesu, odnosno da je tom prilikom govorio istinu", poručila je ona.

Bogićević je rekao da su mu tražili još pet miliona evra za Rodića i Bjelopetrovića, a na ime duga Politike prema VAC.

"Miliona evra je bio reket da mu prepuste posao, a pet miliona da se otkupi dug Politike, u čemu je trebalo da 30 odsto pripadne Rodiću i Bjelopetroviću", objasnio je Bogićević.

Ugovor o tome je, kako je rekao, bio fiktivan, ali je njemu na ime te obaveze bila blokirana jedna firma.

A upitan zašto je na ucene pristao, odgovorio je: "Kad sam ulazio u taj posao, nisam znao da će to sve biti tako, a kad sam ušao bilo je gotovo".

S Rodićem je nakon što mu je dao milion evra u kešu imao kontakte, ali, kako je rekao "ništa posebno".

Na pitanje da li bi o svemu ovome svedočio, Bogićević je potvrdio da će svedočiti na sudu ako treba i da će reći ko su svedoci koji mogu da potvrde njegove navode, jer "ko god da se bavi takvim stvarima i ucenama naravno da treba da završi tamo gde i treba - u zatvoru".

Priznanicu, međutim, za novac koji je dao nema, jer, kako je primetio, "za takve stvari se ne daje priznanica".

Tadić: Nijedna optužba Bogićevića nije tačna

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i bivši predsednik Srbije Boris Tadić negirao je danas sve optužbe koje je protiv njega izneo vlasnik Farmakoma Miroslav Bogićević.

Bogićević je ranije danas izjavio da je vlasniku Kurira Aleksandru Rodiću i njegovom saradniku Dušanu Bjelopetroviću dao milion evra da bi kupio udeo VAC-a u vlasništvu Politike.

On je rekao da su ga nagovorili da kupi Politiku - Tadić, njegov šef kabineta Miodrag Rakić i funkcioner DS Dušan Petrović, koji kako je naveo "nisu imali novac za kupovinu udela u Politici".

"Nemam nikakve veze sa time, nikoga nisam ucenjivao, ni od koga tražio novac i nikoga nisam reketirao", rekao je Tadić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je ocenio da se protiv njega vodi orkestrirana kampanja i naveo da će na sve optužbe odgovarati pred sudom ako do toga dođe.

"Sa zadovoljstvom ću odgovarati pred nadležnim institucijama", kazao je Tadić i dodao da neće odgovarati pred režimskim medijima i naručenim analitičarima.

Kao posebno važno, Tadić je naveo da se čitava kampanja pokreće samo dan nakon što su SDS i Liberalno demokratska partija (LDP) ozvaničile opozicioni savez.

Bogićević je o kupovini Politike govorio danas na TV Pink u specijalnom programu "Rušenje (premijera Aleksandra) Vučića", a Tadić je upitao zašto ta televizija nije puštala specijalne emisije kada su mediji pisali o aferama koje se tiču sadašnje vlasti.

On je rekao i da nikad nijednom privredniku, pa ni Bogićeviću nije sugerisao da kupi bilo koji medij.

Kako je naveo, zalagao se za to da domaći privrednici učestvuju u privatizaciji domaćih preduzeća, kako ne bi sve bilo u stranom vlasništvu.

Konferenciju za novinare obeležila je polemika Tadića i glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Informera Dragana Vučićevića koji je uporno pokušavao da Tadiću postavi više pitanja i prekidao njegovo izlaganje.

Janjić: Stati na put sprezi politike, biznisa i kriminala

Politički analitičar Dušan Janjić izjavio je danas da sukob između vlasnika i urednika dnevnih listova Kurir i Informer zapravo predstavlja mnogo veći problem za društvo, nego što se to isprva čini i poručio da država mora jednom da stane na put sprezi politike, biznisa i kriminala.

Janjić je, gostujući na televiziji Pink, rekao da nije iznenađen priznanjem Bogićevića da je morao da plati iznudu od milion evra vlasniku Kurira prilikom kupovine Politike.

"Krenuli smo jutros od Rodića, mislili da je sukob dve medijske kuće, ali shvatili smo da smo došli do ozbiljnog iskušenja za vladu premijera Vučića, ministra pravde, ali i za društvo. Može ovo ponovo da se pretvori u aferu koja se neće razrešiti, ali ona je to - stvarno rušenje Vučića", rekao je Janjić.

On smatra da to mora da uđe u kanale istrage i suda, te da je reč o ispitu za organe vlasti ali i za javnost.

"Da se obračunamo sa onim što maltretira celo društvo - sprega politike, biznisa i kriminala", zaključio je Janjić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.