Bogdanović: Sprečiti asimilaciju Srba na Kosovu

Izvor: Glas javnosti, 08.Jul.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Sprečiti asimilaciju Srba na Kosovu

BEOGRAD - Ministarstvo za Kosovo i Metohiju će hitno upoznati Euleks sa slučajevima asimilacije Srba i tražiti da se to odmah spreči, izjavio je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Bogdanović smatra da Priština nastoji da albanizuje srpsku istoriju i kulturu

Predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji ne mogu da ignorišu ono što se dešava Srbima, ali ne samo njima nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i pripadnicima drugih naroda i etničkih grupa, rekao je Bogdanović, reagujući na sve češće slučajeve izmene podataka u ličnim dokumentima Srba koji su vadili kosovske lične karte uglavnom radi ostvarivanja prava na nadoknadu za penziju.

- Nedopustivo je da se Srbima u dokumentima koje izdaje Priština prezimena albanizuju, a za odrednicu nacionalnost umesto srpska piše Kosovar - kazao je Bogdanović.

On je rekao da je “ovo još jedan dokaz da prištinske vlasti svim metodama i načinima pokušavaju da Srbe koje nisu uspeli da proteraju sa Kosmeta postepeno asimiliraju i tako privedu kraju etničko čišćenje”.

Izdavanje licnih karata ne znaci obavezno i asimilaciju. Srbi na Kosmetu nisu duzni da prihvate bilo kakvu vrstu asimilacije i na njima je da ne prihvate ono sto tzv "kosovska" vlast zeli da im nametne.Jednostavno ako imaju sve potrebne dokumente, ne moraju da prihvate bilo sta sto bi moglo da bude nasilno nametanje albanizacije. Osim toga, predstavnici Srba u pokrajini moraju da ukazu na te pojave stranim institucijama i da sami traze resenje, jer ako se srpska vlada angazuje za to , onda moze doci do stetnih interpretacija.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.