Bogdanović: Pregovori - glavni cilj inicijative Srbije u UN

Izvor: Blic, 21.Sep.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogdanović: Pregovori - glavni cilj inicijative Srbije u UN

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da je vraćanje pregovorima o statusu Kosova glavni cilj inicijative koju je Srbija pokrenula u Generalnoj skupštini UN.



"Nesumnjivo da je velika pobeda to što je naša inicijativa uvršćena u dnevni red, ali glavni deo posla još nije završen. Očekuje se da se nastavi borba na Generalnoj skupštini UN, da se pridobije što veći broj zemalja koji će glasati za našu rezoluciju", rekao je Bogdanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << agenciji Tanjug.

Haradinaj: Nezavisnost Kosova se ne može poništiti

Srbija ima apsolutno pravo da ospori nezavisnost Kosova pred Međunarodnim sudom pravde, ali ne postoji ni najmanja mogućnost da se nezavisnost Kosova poništi ili da je se odreknemo, ocenio je danas bivši kosovski premijer i komandant OVK Ramuš Haradinaj. Više o tome pročitajte ovde.

On je ocenio da to nije ni malo lak posao, ali da Srbija ide u tom pravcu i želi, pre svega, da političke teme prebaci na pravni teren.

"Mislim da će postojati razumevanje većine zemalja koje će podržati tu inicijativu, kada se ima u vidu činjenica da je nezavisnost KiM potpuno nelegitimna, što se kosi sa međunarodnim pravom, sa Rezolucijom 1244 i sa Helsinškim završnim aktom", rekao je Bogdanović.

Prema njegovim rečima, namera Beograda je da ponovo počnu pregovori o statusu Kosova i da rešenje bude prihvatljivo i za jednu i drugu stranu.

"Unilateralnim priznavanjem nezavisnosti Kosova imamo situaciju kojom su Albanci dobili sve, a druga strana - Srbi, izgubili sve. Mislim da je to apsolutno neprihvatljivo", rekao je Bogdanović i dodao da činjenica o malom broju zemalja koje su priznale Kosovo potvrđuje da je shvaćeno da se to kosi sa međunarodnim pravom i da je to kršenje Rezolucije 1244.

On je podsetio da je interes Srbije da čitavu teritoriju Kosova sačuva u svojim granicama.

"Mi to radimo i to ćemo raditi, to je naš principijelan stav. Srbija prema Rezoluciji 1244 želi pre svega saradnju sa Unmikom i Kforom i mi ćemo uložiti sve napore da se ta saradnja unapredi. Naravno želimo da svi građani Kosova i Metohije uživaju sva prava - slobodu, slobodu sa civilizacijskim normama, slobodu kretanja, pravo na život bez straha, pravno-ekonomsku slobodu i i ostale slobode koju su svojstvo civilizovanog društva", precizirao je Bogdanović.

On je istakao da se mora postići zajednički cilj - da Srbi, Goranci, Romi i ostali mogu bez straha da putuju čitavom teritorijom Kosova i da bude nastavljena principijelna borbu, pre svega kroz Ujedinjene nacije, da se sačuva Kosovo u sastavu države Srbije.

Tadić sutra pred Generalnom skupštinom UN

Predsednik Srbije Boris Tadić otputovao je danas u Njujork, gde će učestvovati na 63. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. On će u utorak, prvog dana generalne debate, održati govor u Generalnoj skupštini, a u narednih šest dana će imati tridesetak sastanaka sa državnicima sveta.

"Za takve ciljeve potrebno je jedinstvo unutra Srbije", kazao je Bogdanović, navodeći da pitanje Kosova ne može biti pitanje partije, koalicije, vlade, već nacionalno i državno pitanje.

Prema njegovim rečima, upravo iz tog razloga je povučena vladina rezolucija o Kosovu - kako bi se postigao što širi konsenzus oko usvajanja nove rezolucije. Bogdanović očekuje da u utorak nastavi konsultacije oko Predloga rezolucije o Kosovu i da na kraju preovlada razumevanje političkih partija koje deluju u Skupštini Srbije i da bude usvojena rezolucija iza koje će stati većina poslanika u parlamentu.

Ministar je ocenio da su rezolucije koje su podnele druge parlamentarne grupe, pre svega Srpska radikalna stranka (SRS) i Demokratska stranka Srbije (DSS), "u velikoj meri identične sa vladinom rezolucijom".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pregovori naš cilj

Izvor: Večernje novosti, 21.Sep.2008

Vraćanje pregovorima o statusu Kosova glavni je cilj inicijative koju je Srbija pokrenula u Generalnoj skupštini UN - izjavio je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.