Blokada Skupštine nanosi nam veliku štetu

Izvor: Blic, 24.Avg.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokada Skupštine nanosi nam veliku štetu

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković podseća kako je uobičajeno da se računi jedne vlade svode posle prvih 100 dana, ali nema ništa protiv toga da presek napravi i posle pedesetak, koliko postoji kabinet na čijem je čelu, jer već ima rezultata. Kaže da se vidi da su sve tačke iz ekspozea dotaknute, ali da neke nisu otišle daleko koliko bi on želeo. Razlog je, kaže, opstrukcija opozicije u Skupštini Srbije.

- Mislim da je velika šteta, i meni je neobjašnjivo kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je moguće da opozicija vrši opstrukciju Skupštine na čijem su dnevnom redu samo četiri tačke, od kojih su sve izuzetno važne za građane ove države. To su četiri ključne oblasti: evropske integracije, odnosno, ratifikacija SSP, gasni sporazum, ratifikacije kredita za izgradnju infrastrukture i potvrđivanje kontinuiteta državne politike prema Kosovu. To je već moralo da bude usvojeno. Ali, to je neuspeh Skupštine, a ne Vlade. S druge strane, nastavili smo saradnju s Hagom, čime se borimo i za Kosovo jer poštujemo međunarodno pravo. U ekonomiji su naše aktivnosti još izraženije, ali je to manje vidljivo jer te aktivnosti daju efekte na duži rok - kaže u razgovoru za „Blic" premijer Srbije.

Kada ste izabrani na dužnost premijera, za vas su govorili da ste Tadićev premijer, dovodila se u pitanje vaša samostalnost u donošenju odluka. Da li vas to vređa?

- Ne. Meni je to više delovalo kao maliciozna opaska. Suština je da kada imate predsednika države i premijera iz iste partije, s tim da ja nisam član ali sam tu da sprovodim politiku DS, onda vi postavite kontrapitanje: da li je normalno da dve osobe koje sprovode politiku iste partije budu u konfliktu? Naravno da nije normalno i naravno da zajedničko sprovođenje iste politike ne predstavlja uvođenje predsedničkog sistema. Opet, ako mislite da je predsednički sistem u tome da svi slušaju jednog, ni to nije slučaj. Reč je o jednom koordiniranom radu gde svako iznosi svoje stavove. A, što se tiče onih koji daju te primedbe, poruka je - ko gubi ima pravo i da se ljuti.

Ova vlada rezultat je želje građana da se ide brže ka EU. Da li ste zadovoljni napretkom u tom pravcu otkako ste premijer?

- To je proces koji obično traje deset i više godina i zbog toga mi je sada teško da dam procenu o napretku za samo pedeset dana. Vidim samo želju i posvećenost svih članova Vlade da se napreduje. Mi želimo i očekujemo da se to što pre završi. Ali, meni nije samo važno da li ćemo ući u EU 2012. ili 2014. Meni je važnije da sa svakim korakom ka EU mi budemo sve uspešniji, pre svega ekonomski. U tom smislu, formalno članstvo, bez dovoljno razvijenog sistema može čak i da generiše probleme, kao što smo imali prilike da vidimo kod nekih drugih zemalja.

Kada će Srbija na belu šengensku listu?

- Postoji nekoliko zakona koje treba da usvojimo. Tu je i pitanje pasoša koji se izdaje, a to ide sporo. Opet moram da ponovim nezadovoljstvo Skupštinom koja efikasnije mora da odradi svoj deo posla. Mi radimo i čitav niz zakona u vezi sa našom kandidaturom za EU, pa su u tom sklopu i zakoni nužni za belu šengensku listu. Vlada će svoje oko zakona na vreme da odradi. Osim toga, postoji i tehnički problem sa pasošima, što moramo da rešimo. Mi imamo situaciju da nam u isto vreme važe dve isprave od kojih jedna nije prihvatljiva za bezvizni režim, pa i s tim u vezi treba da se napravi dogovor. Postoji dobro političko raspoloženje. Mislim da nam ništa neće značiti nekoliko meseci napred ili nazad.

Tu je i dalje i Hag, Mladić je još na slobodi. Da li verujete da će se on naći u Hagu i kada?

- Ne mogu da spekulišem o vremenu. Međutim, sada niko ne može da kaže da nema političke volje da se to pitanje reši. Vas mogu da optuže da nešto nećete da uradite što treba da uradite, ali ako želite a ne možete, pa niko ne može da vas natera da skočite dva metra uvis ako možete samo pola metra. Lično mislim da bi najbolje bilo da se to reguliše dobrovoljnom predajom. I takođe mislim da oni koji postavljaju i Mladića kao uslov za EU integracije nisu korektni prema nama, jer mi smo izručenjem Karadžića jasno demonstrirali volju.

Povećanje penzija od 10 odsto bilo je jedno od predizbornih obećanja. Te odluke još nema, šta će se s tim dogoditi?

- Mi smo se dogovorili da se poboljša položaj penzionera. PUPS traži da se penzije povećaju za 10 odsto, a penzionerima u oktobru sleduje i ono redovno usklađivanje penzija koje će verovatno iznositi oko šest i po odsto. Trenutno pregovaramo sa PUPS-om kako da se sve to uklopi u naše finansijske mogućnosti. Penzije će svakako biti povećane do kraja godine za skoro 17 odsto. Dakle, samo je pitanje rokova. Što bi se reklo, fino podešavanje.

Najavljeno je da će koncesioni ugovor za put Horgoš - Požega biti raskinut i da će ga graditi država.

- Pregovori o sudbini koncesije su u toku. Trenutno se razmatraju dve opcije: da se nastavi sa realizacijom potpisanog ugovora ili da se on sporazumno raskine. Opcija sporazumnog raskida je realnija i o njoj se pregovara sa koncesionarom. Ukoliko se taj dogovor postigne, radovi na kraku Novi Sad - Horgoš bi mogli da otpočnu u septembru ili oktobru.

Ako država bude gradila put, kako će se finansirati?

- Mi od koridora 10 imamo tri nedovršena kraka i obilaznicu oko Beograda. To je ukupno oko dve milijarde evra, dužina je oko 300 kilometara, ali su cene krakova drastično drugačije. Novi Sad - Horgoš ima oko 100 kilometara i košta od 150 do 200 miliona evra. S druge strane, krakovi prema Makedoniji i Bugarskoj koštaju oko 600 miliona evra, svaki od njih. Krak ka Mađarskoj - to je suma koju budžet sasvim sigurno može da podnese i to ne treba dovoditi u pitanje. Čak i ceo paket od dve milijarde evra koji nam je potreban u periodu od četiri godine nije nemoguće obezbediti. O tome se vode intenzivni razgovori sa EBRD, EIB i Svetskom bankom. Povećanje javnog duga za oko 500 miliona evra godišnje nije preveliki napor jer mi toliko sada otplaćujemo samo postojeće kredite. Takođe, povećanjem bruto domaćeg proizvoda, a kod nas je to oko sedam odsto godišnje, pri neto nepromenjenom javnom dugu, njegovo učešće u BDP se relativno smanjuje. Dakle, verujem da neće biti posebnih problema da se to finansira.

Da li je 500 miliona evra za NIS adekvatna cena?

- Kada kupujete točak od automobila, to je jedna cena. A kada kupujete cela kola, taj točak je mnogo jeftiniji. Mi ovde imamo naftno-gasni aranžman, a ne samo prodaju NIS-a i želimo da vidimo šta država dobija od celog posla. Zato ćemo angažovati savetnika koji će razmatrati ne samo cenu NIS-a već i efekte celog sporazuma.

Kosovo u istom rangu sa uključenjem u EU

O Kosovu retko govorite. Gde je Kosovo na listi vaših prioriteta?

- Očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta ostaju prioriteti i ove vlade i u tom smislu postoji puni kontinuitet sa prethodnom vladom. To je već demonstrirano u prvih pedeset dana podnošenjem rezolucije Generalnoj skupštini UN sa inicijativom da se Međunarodnom sudu pravde uputi zahtev za pravno tumačenje jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, i upućivanjem u Skupštinu Srbije rezolucije o kontinuitetu državne politike prema Kosovu i Metohiji. Takođe, u svakodnevnim aktivnostima i kontaktima, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo spoljnih poslova naglašavaju stavove i rade u pravcu demonstriranja našeg pogleda na problem Kosova i Metohije uz upotrebu svih raspoloživih miroljubivih i diplomatskih sredstava. Dakle, Kosovo je na listi prioriteta u istom rangu sa prioritetom uključenja u EU.

Bubalo mora da vrati stan

Ovih dana smo svedoci zloupotrebe državnih stanova.

Da li podržavate inicijativu da imovina funkcionera bude javna?

- Mi smo rekli da će imovina funkcionera biti javna i dostupna kad zakon bude usvojen. Dakle, u to naše jasno političko opredeljenje ne treba sumnjati.

A kako ćete sprečiti da se i ovoj vladi ne desi slučaj Bubalo?

- On je dobio taj službeni stan i mora da ga vrati u određenom roku.

Da, do 7. avgusta...

- Za mene nije ključan taj konkretni datum, jer on može biti i pomeren ako se radi o danima i ako treba da se nekome izađe u susret i olakša preseljenje. Mene je on pitao da zadrži stan nekoliko dana duže da bi završio sa renoviranjem stana u koji treba da se preseli. Ja sam na to pristao, i to će se veoma brzo završiti. Međutim, koliko ja razumem, ovde je veći problem da li je neko imao stan, a zatim na koji način je dobio i službeni preko toga.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Štetna blokada Skupštine

Izvor: RTV Pink, 25.Avg.2008, 00:37

Cvetković: Nije postignuto koliko sam želeo. . . Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je za sutrašnji Blic da pedeset dana posle formiranja njegovog kabineta "već ima rezultata", ali je naglasio da zbog opstrukcije u Skupštini Srbije nije postignuto onoliko koliko bi on želeo....

Nastavak na RTV Pink...

Cvetković: Štetna blokada Skupštine

Izvor: Mondo, 25.Avg.2008

Opstrukcija opozicije u Skupštini Srbije nanosi nam veliku štetu, izjavio je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.