Izvor: B92, 12.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Blic": Za Vladu najprihvatljivija predaja generala

Beograd -- General Vladimir Lazarević, optužen pred Haškim sudom za ratne zločine, rekao je za B92 da niko iz kabineta premijera Koštunice nije kontaktirao sa njim, u vezi sa njegovim dobrovoljnom predajom Tribunalu. Lazarević navodi da je problem izručenja i predaje državni, a ne lični problem. Dnevnik Blic je objavio navodni stav nove Vlade Srbije da je dobrovoljna predaja četvorice generala najbolje rešenje i za njih i za državu. Blic piše da će takav stav vlada pokušati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da prenese optuženim generalima. "Njihov dobrovoljan odlazak bio bi najbezbolniji za Koštuničinu vladu, jer u tom slučaju ona ne bi bila optužena za izručenja po komandnoj odgovornosti", smatra sagovornik Blica. Isti izvor navodi i da bi predsednik Vlade Srbije bio zadovoljan ako bi bar jedan od generala dobrovoljno otišao u Hag.

Advokat Jovan Buturović u razgovoru za B92 kaže da predaja jednog od optuženih generala ne bi ništa značajnije promenila u odnosima naše zemlje i Haškog tribunala: "Mi smo dužni da isporučimo sve optužene za koje je tužilaštvo pri Haškom tribunalu podiglo optužnice. To znači svu četvoricu optuženih, obavezni smo da izručimo Haškom tribunalu i po odredbama Zakona o saradnji sa Haškim tribunalom i po odredbama Statuta Tribunala", kazao je Buturović.

Buturović navodi i da sudjenje po komandnoj odgovornosti pred domaćim sudovima nije moguća, jer domaće pravo ne prepoznaje takvu vrstu odgovornosti: "Insistiranje Vojislava Koštunice da se ne izručuju optuženi po komandnoj odgovornosti, znači izbegavanje da ti ljudi uopšte krivično odgovaraju, jer komandna odgovornost po našem pravu nije poznata. To znači da ako se oni ne bi izručili Tribunalu, nego tobože da se sudi pred našim sudovima - pred njima se ne bi moglo suditi. Prema tome, to je jedan pokušaj da optuženi pred Haškim tribunalom uopšte ne odogovaraju, ni tamo, ni ovamo.

Generali Vladimir Lazarević, Nebojša Pavković, Sreten Lukić i Vladimir Djordjević optuženi su za zločine protiv čovečnosti nad kosovskim Albancima i kršenje zakona i običaja rata tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.