Blanko ostavke treba ukinuti

Izvor: B92, 02.Dec.2010, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Blanko ostavke treba ukinuti"

Beograd -- Postoji politička volja da se reši pitanje vlasništva nad poslaničkim mandatima, izjavila je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović.

Đukić-Dejanović je u Kažiprstu B92 iznela da smatra da treba ukinuti blanko ostavke jer mandat treba da bude u vlasništvu poslanika, a ne stranke.

"Jedan ministar je juče rekao da ne postoji politička volja da se reši pitanje blanko ostavki. Ja mislim da ima i to pitanje će biti rešeno kad se usvoji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakon o izborima", kazala je predsednica Skupštine.

Ona je navela da je njen lični stav da treba ukinuti blanko ostavke, ali da o tome nije bilo zvaničnog izjašnjavanja u Socijalističkoj partiji Srbije čija je ona potpredsednica.

Dejanović je navela da Evropska komisija ima krupnu primedbu u vezi sa tim pitanjem.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković je rekao da ne postoji politička volja da se reši to pitanje.

Komentarišući primenu Zakona o lustraciji, Đukić-Dejanović je kazala da od sastava komisije za primenu tog zakona zavisi tempo ostvarivanja rezultata.

"Očigledno je da su se aktuelni političari opredelili za socijalne i ekonomske teme, a ne za lustraciju. Da sam ja u toj komisiji, trudila bih se da primenjujem zakon", rekla je ona i istakla da se taj propis odnosi na sve građane do danas, a ne samo do 2000. godine.

Potpredsednica SPS je pred kongres te stranke rekla da ne vidi unutarstranačke borbe za funkcije i da ne spori da ima ambicioznih.

"Ako me predsednik SPS Ivica Dačić predloži za potpredsednicu prihvatiću, ali o tome će biti odlučeno na kongresu. Iako sam vrlo ambiciozna, samo njega vidim (Dačića) kao kandidata za predsednika. Za četiri godine možda se pojavi neko mlađi, pa bude i protivkandidata", kazala je ona.

Upitana da li se kritike predsednika Srbije Borisa Tadića o izgradnji Koridora 10 odnose na ministra infrastrukutre Milutina Mrkonjića koji je iz SPS-a, Đukić-Dejanović je rekla da će taj projekat biti završen pre roka "s obzirom na dosadašnje rezulate Mrkonjića".

"Kritika predsednika je na mestu - da se ne sme kasniti sa Koridorom deset", ocenila je ona.

Prema rečima Đukić Dejanović u SPS-u ima mesta za sve koji prihvataju program stranke, te i za bivšeg funkcionera Baneta Ivkovića, što ne znači, kako je kazala, da ga čeka funkcija.

"U vreme rata očigledno da je bilo mnogo učesnika politike koji su se zalagali za neke ratne trendove. Mi se od toga potpuno ograđujemo i želimo ne nov imidž, već nova dela. U SPS-u više nikad neće biti nekih politika koje će dovesti da naši sinovi, očevi i muževi ginu", rekla je potpredsednica SPS i predsednica Skupštine Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.