Izvor: B92, 01.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blagojevic: Kostunica ima pravo da se kandiduje

Beograd -- Jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica najavio je mogucnost da se kandiduje za predsednika Srbije. U intervjuu nemackom nedeljniku "Spigl", na pitanje novinara da li ce se kandidovati za predsednika Srbije, Kostunica je odgovorio da "ne zna zasto bi ga sadasnja funkcija jugoslovenskog predsednika trebalo u tome da spreci".

Portparol Cesida Marko Blagojevic kaze za B92 da Kostunica ima zakonsko pravo da se kao predsednik Jugoslavije kandiduje i za prvog coveka Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Zakon sprecava obavljanje dve drzavne funkcije, ali ne i kandidaturu", kaze Blagojevic. Podsetimo da je i Slobodan Milosevic, kao predsednik Srbije, ucestvovao u izborima za jugoslovenskog predsednika. Samim tim se i politicka moc sa republickog nivoa prenela na savezni. Pitali smo Marka Blagojevica pokusava li mozda Kostunica da funkciju saveznog predsednika, koja ce po Ustavnoj povelji biti jos slabija, zameni zbog uticaja i moci funkcijom predsednika Republike. "Prema ustavu republike Srbije ovlascenja predsednika jesu zaista velika, prema nekim tumacima ustava ta ovlascenja su takva da sistem u Srbiji vise lici na predsednicki nego parlamentarni, kakav on prema ustavu zaista i jeste. Predsednik Kostunica bi kao motiv za kandidovanje za predsednika Srbije mogao uzeti upravo to, dakle velika ovlascenja kojima ta funkcija raspolaze. Medjutim, pred nama je usvajanje novog republickog ustava i ja jos uvek ne znam koja ce ovlascenja predsednika biti prema tom ustavu. Cak i ukoliko bi pobedio na izborima za predsednika Srbije, Vojislavu Kostunici niko ne bi mogao da garantuje isti krug nadleznosti koji se prema vazecem ustavu nalazi u rukama predsednika Srbije", istakao je Blagojevic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.