Izvor: B92, 29.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biznismeni kupuju lokalne novine

Beograd -- Na današnjoj aukciji u Agenciji za privatizaciju prodata su četiri lokalna lista.

Za njih se nadmetao veliki broj kupaca i izlicitirane su znatno više cene od početnih. Nove vlasnike dobili su " Svetlost" iz Kragujevca, "Pobeda" iz Kruševca, "Napred" iz Valjeva i "Naša reč" iz Leskovca. Najveće iznenađenje bilo je nadmetanje za kupovinu nedeljnika "Napred", za koji je bilo prijavljeno 10 zainteresovanih kupaca, a početna cena od 837.000 dinara uvećana je na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 35 miliona dinara.

Kupac "Napreda", čiji je tiraž 9.000 primeraka, je preduzetnik Milan Nedić, koji se do sada nije bavio poslovima veznim za novinsku delatnost. Na aukciji je učestvovao i konzorcijum zaposlenih u "Napredu".

Kupac "Svetlosti" je grupa kragujevačkih biznismena koji se, kako je rekao njihov zastupnik Gvozden Jovanović, odbornik u Skupštini Kragujevca, bave politikom. On je najavio da im je namera da postanu vlasnici i lokalne televizije.

Početna cena "Svetlosti" bila je 2,1 milion dinara, prodata je za 21 milion dinara.

Kruševačku "Pobedu", čija je početna cena bila 298.000 dinara, kupio je za 1,8 miliona dinara bugarski biznismen Anton Valjov. On je naveo da je predstavnik bugarske fime "Media svet", koja je povezana sa kompanijom "Vulkano" iz Bugarske, kupcem kruševačkog "Trajala".

Kupac "Naše reči" je Nikola Dinčić, sin Ljubiše Dinčića, jednog od novinara u redakciji tih novina. Početna cena "Naše reči" bila je 179.000 dinara, a prodata je za jedan milion dinara.

Od ponuđenih 19 preduzeća, na današnjoj aukciji prodato je još pet firmi.

"Ishrana" iz Čačka prodata je za 10,8 miliona dinara, "Angropromet prehrana" iz Požarevca za 210 miliona, "Kooperativa" iz Beograda za 51 milion, "Zorka termoplas" iz Mesaraca za 35 miliona i "Kristaleks" iz Beograda za 105.000 dinara.

Među preduzećima za koja nije bilo zainteresovanih kupaca su "Budimka" iz Požege, "Porcelan Zaječar" iz Zaječara i Štamparija "Solidarnost" iz Beograda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.