Biografija važnija od zakona

Izvor: Politika, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biografija važnija od zakona

Poslanici LDP-a insistirali da vladine zakonske predloge obrazloži neko drugi, a ne direktor Sekretarijata za zakonodavstvo Zoran Balinovac, jer je bivši član JUL-a

Poslanici srpskog parlamenta potrošili su juče ceo dan na raspravu o povredama Poslovnika, a da se nisu ni osvrnuli na zakone koji su bili na dnevnom redu. Ovakav tok sednice inicirali su opozicionari, optužujući vlast da, pri zakazivanju sednice, nije poštovan Ustavni zakon, a debata se potom pretvorila u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pretresanje biografije Zorana Balinovca, direktora Sekretarijata za zakonodavstvo, koji je trebalo da obrazloži vladine predloge zakona o vladi, državnoj upravi i državnim službenicima. Ni konsultacije šefova poslaničkih grupa obavljene oko 17 časova nisu promenile tok rasprave.

Već na početku sednice šefovi poslaničkih grupa LDP-a, SRS-a i SPS-a pokušali su da ubede vladajuću koaliciju da Ustavni zakon tačno utvrđuje šta mora biti tema prvog zasedanja posle izbora vlade – da se izabere guverner NBS, državna revizorska institucija, ombudsman, poverenik za informacije. Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe DS-a, kazala je da nema kršenja Ustavnog zakona, jer on kaže da pomenuti funkcioneri treba da budu izabrani u toku prvog zasedanja, a ovo je tek početak tog zasedanja.

Ivica Dačić, šef poslaničkog kluba SPS-a, složio se sa opozicionim kolegama, ali, praktično, dao i šlagvort za otvaranje petočasovne rasprave o Zoranu Balinovcu, time što je, između ostalog, rekao da mu je drago da SPS i JUL imaju svoje predstavnike u vladi, "doduše on je bio JUL-ov kadar, ali, mi ga podržavamo".

Čedomir Jovanović je kazao da "LDP neće pristati na sednice na kojima zakone obrazlaže jedan julovac", a Ivan Andrić (LDP) podsetio je da je "Balinovac bio u DSS-u, pa u JUL-u, pa se vratio u DSS, a što je najstrašnije, kao pomoćnik JUL-ovog ministra Dragoljuba Jankovića, bio je kreator zakona o terorizmu, koji je bio toliko strašan da ga ni vlada SPS-JUL nije usvojila". Dragan Todorović (SRS) podsetio je da zakon o terorizmu nije usvojen zahvaljujući SRS-u i dodao da ne razume "dosovce, jer vam Balinovac nije smetao kad je 5. oktobra s vama upadao u Trgovinski sud". Vladan Batić (DHSS) kazao je da ima stenograme razgovora sa sudijama za prekršaje, koji su tvrdili da ih je Balinovac terao da kažnjava medije.

Zoran Balinovac je napade LDP-a objasnio opsednutošću te partije Vojislavom Koštunicom, pa se "meni pripisuje svašta da bi se napao premijer". "Ništa nije tačno što je rečeno, moja karijera nije sporna, verujem u Boga i nemam čega da se stidim", rekao je on.

Čedomir Jovanović je primetio da "o Balinovcu najbolje govori to što ga niko iz vladajuće koalicije ne brani" i začudio se što poslanici DS-a, a "neki su zajedno sa nama hapšeni po nalogu Balinovca, ćute". Reagovao je Dragan Vujadinović (DS), rekavši da je kao učesnik i hroničar zbivanja 1999–2000. pominjao Balinovca, "moj lični stav je da je nesrećno rešenje što taj čovek obrazlaže zakon, to mi liči na situaciju u kojoj bi radikali imali vladu, pa za izvestioca u parlamentu odredili Čedomira Jovanovića".

Poslanici LDP-a napustili su sednicu oko 20 časova, a prethodno su svi izašli za govornicu da objasne kako odlaze u znak protesta što Oliver Dulić, predsednik parlamenta, nije prihvatio njihov predlog da prekine sednicu. Svi iz LDP-a rekli su da ih je Dulić razočarao – "on nije naš, već JUL-ov predsednik skupštine". Radikali i socijalisti su još pola sata reklamirali povrede poslovnika, a oko 20.30 počela je rasprava o izmenama Zakona o vladi, kojima je, između ostalog, predviđeno da član vlade ne može biti na bilo kojoj drugoj funkciji u državnim organima i da izglasavanje nepoverenja vladi može da pokrene 60, a ne kao do sada 20 poslanika.

Rasprava je završena oko 21 čas a predsednik Oliver Dulić rekao je poslanicima da danas neće biti sednice kako bi se konsultovao sa vladom i šefovima poslaničkih grupa povodom svih iznetih primedbi na jučerašnjoj sednici. -----------------------------------------------------------

Kandidati za lustraciju

U jednom trenutku Ivica Dačić kazao je da se više ne zna ko koga napada, a ko koga brani – ljudi iz vlade napadaju ljude iz vlade, a "desilo se i neviđeno čudo, da se prekrstim, Vladan Batić citira Milenu Arežinu u napadima na Balinovca". Dačić je poručio: "Nemojte sutra da nam govorite o lustraciji, morali biste, bre, da lustrirate pola sadašnje vlade". Na dobacivanja iz klupe, Dačić je sa govornice odvratio "jeste i da ih kastrirate, ako zatreba".

M. Čekerevac

-----------------------------------------------------------

Čanak traži da se ministri zaklinju i imovinom

Šef poslaničke grupe Vojvođanski poslanici u Skupštini Srbije Nenad Čanak zatražio je juče da se članovi vlade ubuduće zaklinju da će "čašću i imovinom braniti Ustav i zakone".

Čanak je to zatražio jednim od dva podneta amandmana na predložene izmene Zakona o vladi, koje su na dnevnom redu sednice parlamenta koja je juče počela.

On je predložio da tekst zakletve umesto "Zaklinjem se čašću da ću poštovati Ustav i zakone Srbije" glasi "Zaklinjem se čašću i imovinom da ću braniti Ustav i zakone".

Drugim amandmanom je predložio da se deo zakletve kojom se funkcioneri obavezuju da će "biti posvećeni očuvanju Kosova unutar Srbije", dopuni obavezom da članovi vlade budu posvećeni očuvanju autonomije Vojvodine i drugih regiona Srbije. "Biću posvećen jačanju autonomije Vojvodine, njene zakonodavne, izvršne i delimične sudske vlasti i prava Vojvodine na izvorne prihode i imovinu, te da ću se zalagati za ostvarenje punog subjektiviteta grada Beograda, Negotinske krajine, Šumadije, Raške oblasti, Nišavskog okruga i drugih regija koje budu formirane na teritoriji Srbije, i da ću štititi prava svih građana Srbije", predložio je Čanak u amandmanu dostavljenom skupštini.

Čanak je u obrazloženju naveo da su i ostali regioni kao i Vojvodina u sastavu Srbije i da bi radi očuvanja teritorijalnog integriteta Srbije članovi vlade trebalo da se zalažu i za očuvanje drugih regiona u njenom sastavu.

P. R.

[objavljeno: 31.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.