BiH želi da odredi granice sa Srbijom i Hrvatskom

Izvor: Akter, 24.Avg.2015, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH želi da odredi granice sa Srbijom i Hrvatskom

Vlasti Bosne i Hercegovine žele da što pre urede pitanje granica s Hrvatskom i Srbijom i nadaju se da će potpisivanje sporazuma o granici BiH i Crne Gore ove nedelje u Beču biti dodatni podsticaj da se to i ostvari, izjavio je danas u Sarajevu šef diplomatije BiH Igor Crnadak

"Za nas je vrlo značajno što smo rešili pitanje granice s Crnom Gorom. To bi trebalo da bude početak procesa jer naša je želja da dođemo u sličnu situaciju što pre kada su u pitanju Hrvatska i >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Srbija", kazao je Crnadak novinarima najavljući bečki sastanak prestavnika Evropske unije i država Zapadnog Balkana 26. i 27. avgusta.

Na tom skupu će predstavnici BiH i Crne Gore, u prisustvu austrijskog predsednika Hajnc Fišera, potpisati međudržavni sporazum o granici, a nakon negove ratifikacije postaće prve države nastale raspadom bivše Jugoslavije, koje će rešiti ovaj problem.

"Mislim da će ovo pospešiti i ubrzati aktivnosti koje imamo i s Hrvatskom i Srbijom, kako bismo što pre potpisali sporazume i s tim zemljama", kazao je Crnadak.

Bečki sastanak ranije je planiran pre svega zbog jačanja saradnje među državama na jugoistoku Europe, ali Crnadak je potvrdio da će najnovija zbivanja te planove donekle promeniti, jer će se nužno razgovarati i o suočavanju s izbegličkom krizom.

"Ovo je dokaz kako se prioriteti u regionu lako mogu odjednom promeniti", kazao je šef bosanskohercegovačke diplomatije.

On je ocenio da je malo verovatno da će BiH biti suočena s dolaskom velikog broja migranata iz arapskih i afričkih zemalja, ali se ipak preduzimaju mere opreza.

"U BiH nemamo nazanaka o mogućem dramatičnom prilivu izbeglica, no nastavićemo da pratimo stanje. Logično je da budemo na oprezu", kazao je Crnadak.

Dodao je da će se BiH u Beču založiti za što šire uključivanje u rešavanje ovih problema jer bi u protivnom moglo doći do humanitarne katastrofe.

Govoreći o konkretnim infrastrukturnim projektima koje će BiH ponuditi za međunarodnu finansijsku podršku na predstojećem bečkom sastanku, Crnadak je potvrdio da će među njima biti i mostovi preko Save na granici s Hrvatskom kod Gradiške i Svilaja.

BiH će uz to pokušati da uveri potencijalne finansijere u isplativost ulaganja u nastavak izgradnje autoputa na koridoru 5-c, proširenje kapaciteta sarajevskog aerodroma i u razminiranje rečnog korita Save i njegovo osposobljavanje za plovidbu.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

BiH želi da reši pitanje granica sa SRB i HRV

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2015

Vlasti Bosne i Hercegovine žele da što pre urede pitanje granica s Hrvatskom i Srbijom i nadaju se da će potpisivanje sporazuma o granici BiH i Crne Gore ove nedelje u Beču biti dodatni podsticaj da se to i ostvari, izjavio je danas u Sarajevu šef diplomatije BiH Igor Crnadak..."Za nas je vrlo značajno...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.