BiH protest Stefanoviću: Srpska nije država

Izvor: Kurir, 14.Avg.2012, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH protest Stefanoviću: Srpska nije država

Opasno je tvrditi da je entitet Republika Srpska država, poručio je Bećirović

SARAJEVO - Potpredsednik Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Bećirović izjavio je da je jutros uputio otvoreno pismo predsedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću protestujući, kako je naveo, zbog njegovog stava da je Republika Srpska država.

Prilikom jučerašnje posete predsednika Skupštine Republike Srpske Igora Radojičića Beogradu, Stefanović je tokom obraćanja novinarima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kako navodi Bećirović, sve vreme Republiku Srpsku nazivao kao državu i zemlju.

Bećirović je, u pismu Stefanoviću, naveo da ovakvi stavovi znače kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH, kao i da štete izgradnji dobrih odnosa izmedu BiH i Srbije.

"Opasno je tvrditi da je entitet Republika Srpska država", poručio je Bećirović, prenela je Anadolija

"Republika Srpska nikada nije bila država, nije ni sada i nikad neće biti. Svako mora shvatiti da je BiH trajna kategorija i međunarodno-pravno priznati subjekt i to bi novoizabrani predsednik srpske skupštine trebalo da zna", istakao je Bećirović.

Zamenik predsedavajućeg donjeg doma Parlementa BiH naglasio je da uprkos izjavama, kao što je poslednja Stefanovićeva, BiH želi da razvija dobre i stabilne dugoročne ekonomske, političke i društvene odnose sa svim susednim zemljama.

"Mi želimo dobre odnose, ali preduslov za bilo kakvu saradnju je međusobno uvažavanje i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, isto onako kao što i mi poštujemo suverenitet drugih država”, kazao je Bećirović.

Bećirović je predložio da se Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH vanrednom sednicom oglasi povodom jučerašnje izjave Nebojše Stefanovića.

"U otvorenom pismu koje sam jutros uputio najavio sam i inicijativu da ću u Parlamentu BiH, kao jedan od trojice članova kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, tražiti vanrednu sednicu Predstavničkog doma povodom ovakvih izjava predsednika srpske skupštine, ali i izjava nekih drugih zvaničnika Srbije koje se sve češće čuju u poslednje vreme, a koje očigledno ne uvažavaju da je BiH međunarodno-pravo priznata država", poručio je Bećirović.

On je kazao da će BiH sa svoje strane učiniti sve da se razvija saradnja kakva dolikuje dobrim susedima.

"Međutim, ako druga strana ne želi saradnju onda je očigledno da neće biti dobre saradnje u budućnosti, jer za saradnju su potrebne dve strane", upozorio je Bećirović.

On je rekao da, kada je u pitanju odnos Srbije i Beograda prema državi BiH, ništa nije slučajno i da tako treba protumačiti i jučerašnju, ali i niz sličnih izjava ostalih srpskih političara.

"Mislim da su ovakve izjave jedan organizovani projekat uperen protiv BiH koji svakim danom izgleda sve više dobija na intenzitetu”, zaključio je Bećirović u izjavi za agenciju Anadolija.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.