Izvor: Politika, 31.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez socijalnog pakta radnici na ulicama

Neravnomerno raspoređivanje tereta ekonomske krize moglo bi dovesti do socijalnih nemira i pada vlade, smatraju predstavnici sindikata

Vlada Srbije, koju je neophodno racionalizovati, nema sluha za probleme građana, slažu se predstavnici Saveza Samostalnih sindikata Srbije, Udruženih sindikata Nezavisnost i Asocijacije nezavisnih i samostalnih sindikata.

– Do socijalnih nemira već je došlo, a mi ovog meseca planiramo da održimo protest. Vlada mora da reaguje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na krizu na pravi način, a ne da luta – kaže Ljubisav Orbović, predsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije, navodeći primer 80 kragujevačkih radnika, koji su pre dva dana stupili u štrajk glađu, i brojne pojedinačne proteste po fabrikama u Srbiji.

– Pitanje je da li će se pojedinačni protesti pretvoriti u masovne, tj. u generalni štrajk, jer se ne radi samo o problemima radnika, već svih građana koji bi, ukoliko vlada ne bude imala sluha za njihove probleme, mogli da izraze svoje nezadovoljstvo na ulicama. Vlast nema razumevanja i u situaciji u kojoj se nalazi potpuno je neprimereno objašnjavati da gašenje deset ministarstava „i nije neka ušteda”, jer vređa inteligenciju građana – navodi on.

Za sada ne postoji mogućnost da se vodeće sindikalne centrale organizuju i zajednički pokrenu proteste. Ranka Savić, predsednica Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata, najavila je za danas sastanak predsednika svih sindikalnih centrala.

– Optimista sam i mislim da bi eventualni generalni štrajk, ukoliko do njega dođe, prvi put mogao biti uspešan – kaže ona. Predstavnike na taj sastanak će, međutim, poslati Savez samostalnih sindikata, ali ne i Nezavisnost.

Potpredsednik Udruženih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković smatra da treba sačekati da se vidi kakav će biti konačan okvir mera vlade.

– Treba videti da li će mere biti socijalno izbalansirane, odnosno da li će teret krize biti ravnomerno raspoređen i na pripadnike ekonomske i političke elite. Ukoliko ne dođe do socijalnog pakta, doći će do protesta na ulicama, ne organizovanih već onih koji će biti kulminacija i plod besa i frustracija. Nezadovoljstvo je zaista veliko i ukoliko vlada ne bude imala osećaj za socijalni balans, to bi moglo dovesti do velikih problema – kaže Stojiljković.

Savićeva smatra da vlada mora da pokaže više solidarnosti i kreativnosti u radu.

– Najlakše je razrezati poreze i napuniti budžet. Asocijacija će u toku današnjeg dana, između ostalog, postaviti i pitanje finansiranja političkih partija iz budžeta. Suludo je da kada ljudi svakodnevno ostaju bez posla i kada se otvaraju SOS marketi, svi ti osiromašeni građani mesečno finansiraju političke partije. Hoćemo da budemo solidarni, ali vlada mora pokazati dobru volju, jer mislim da bi eventualni loši potezi mogli dovesti i do njenog pada – kaže ona.

B. Mališ

[objavljeno: 01/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.