Berns: Kosovo se ne može deliti

Izvor: Blic, 29.Feb.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berns: Kosovo se ne može deliti

Američki državni podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns odlučno je odbacio bilo kakvu mogućnost podele Kosova. On je na konferenciji za štampu u Stejt dipartmentu podsetio da Sjedinjene Američke Države i evropski saveznici podržavaju nezavisnost Kosova u interesu stabilnog Balkana, preneo je "Glas Amerike".

Berns se pridružio novoimenovanom visokom predstavniku Evropske unije za Kosovo, Piteru Fejtu, glatko odbijajući bilo kakvu podelu srpske pokrajine, istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kritikujući pokušaje Srbije da zadrži kontrolu nad tim područjem.

Odgovarajući na pitanja stranih dopisnika u Vašingtonu, Berns je rekao da SAD neće tolerisati ili podržati" nikakav pokušaj podele, bio on nezvaničan, skriven ili de jure".

Berns je istovremeno kritikovao srpski stav protiv nezavisnosti Kosova, kako ga je izrazio srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, koji je u članku u listu "Njujork tajms" naglasio da se prema njegovoj zemlji vrši "istorijska nepravda". Treći po rangu zvaničnik Državnog sekretarijata je rekao da argument koji koriste Jeremić i drugi predstavlja hipokriziju i previđa surovo ponašanje Srbije na Kosovu krajem devedesetih godina.

On je ponovio da su SAD i glavne saveznice priznale Kosovo u interesu stabilnosti na Balkanu i izrazio uverenje da će nova država jednog dana doći u situaciju da zatraži članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u. Berns je takođe izrazio nadu da će i srpske veze sa SAD i Evropom nastaviti da jačaju, čim se ohlade strasti u pogledu Kosova.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Odlučno smo protiv podele Kosova"

Izvor: B92, 29.Feb.2008

Nikolas Berns (FoNet, arhiva)..Vašington -- SAD se odlučno protive podeli Kosova, bez obzira da li bi ona bila de fakto ili de jure, izjavio je Nikolas Berns... "Ni velika većina država u svetu ne bi tako nešto podržala", rekao je na konferenciji za novinare u Vašingtonu pomoćnik američkog državnog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.