Izvor: Blic, 26.Apr.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd želi izazvati nemire u Crnoj Gori

Beograd želi izazvati nemire u Crnoj Gori

BEOGRAD Filip Vujanović, crnogorski premijer, u intervjuu za novi broj 'Blic Newsa', čije delove prenosi 'Blic', tvrdi da će Crna Gora uskoro moći sasvim dobro da funkcioniše i bez strane pomoći

Kakvi su danas odnosi Crne Gore i Srbije?

Suočeni smo sa vrlo intenzivnom destrukcijom Beograda, koja se sada iskazuje kroz brutalnu blokadu na samoj granici Srbije i Crne Gore. Ona očigledno ima ambiciju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ekonomski i socijalno destabilizuje Crnu Goru tako što želi sprečiti snabdevanje crnogorskog tržišta, pre svega namirnicama i lekovima, i izazvati cenovnu nestabilnost. Kroz to Beograd očigledno hoće da izazove ekonomske i socijalne nemire i kroz eventualni bunt i konflikte na ulicama stvori prostor za intervenciju vojske i uvođenje vojne diktature. Tako da odnosi sa Beogradom nisu nikad bili na nižoj tački i pokazuju potpuno nerazumevanje Beograda i za Crnu Goru i za ono što se zbiva u međunarodnoj zajednici.

Koliko je još aktuelna Platforma Vlade Crne Gore o redefinisanju odnosa u federaciji?

Mi je nijesmo povukli, tako da je za nas aktuelna. Naša država iza toga papira stoji i mi očekujemo ozbiljan i odgovoran odnos koji, nažalost, izostaje. Mislim da vlast u Srbiji nije ni zainteresovana za ozbiljan dijalog povodom Platforme, jer od avgusta do danas nijesu načinili niti jedan korak u pravcu dogovora oko odnosa u federaciji.

Vjerujem da je srpska opozicija jedinstvena u prihvatanju Platforme i da je realna nada da bi na njenim temeljima odnosi Srbije i Crne Gore bili uređeni onda kad opozicija dođe na vlast u Srbiji. Ukoliko vlast saopšti da ne želi sa Crnom Gorom zajednicu ili opozicija da je protiv te Platforme, nama ostaje samostalni državni put.

Da li će u međuvremenu doći do referenduma o otcepljenju?

Mi ne smatramo da treba u vezi referenduma postavljati ultimativni rok za njegovo održavanje. Ovlašćenja koja je Crna Gora već preuzela, u ostvarenoj ekonomskoj nezavisnosti i vrlo visokom nivou političkog djelovanja koje Crnu Goru vidi kao državu, garantuju da mi već možemo kvalitetno da djelujemo. Ekonomski instrumenti su u našim rukama, imamo i snažnu diplomatiju, tako da možemo da samostalno radimo na dobrobit privrede i građana Crne Gore.

Da li ćete učestvovati na saveznim izborima?

Mi se na državnom nivou nijesmo još izjasnili o saveznim izborima i mislim da se ne treba izjašnjavati dok se oni legitimno ne raspišu. Dok se naši odnosi sa Srbijom ne urede, mislim da ti savezni izbori nemaju nikakav poseban smisao. O njima ćemo se izjasniti kada se raspišu, kada vidimo uslove u kojima bi se odvijali i način na koji se raspisuju.

Gubitnička koalicija

Za mene je koalicija radikala, JUL i SNP očekivana, mada su oni svjesni da će sa njom ovdje izgubiti. Jasno je da Bulatović ni kao predsjednik SNP niti kao predsjednik Savezne vlade nema nikakvu autonomnost. On je prinuđen da izvršava političke odluke svojih koalicionih partnera, a to su SPS, JUL i radikali. Ta koalicija je spojila dva ekstremizma ekstremizam Šešeljeve stranke, koja je uvek poništavala crnogorsku naciju, i prevaziđeni komunizam Mire Marković.

Koalicija DPS NS SDP

PODGORICA Predsednici Opštinskih odbora DPS, SDP i NS Predrag Ivanović, Vujica Lazović i Predrag Drecun potpisali su juče, u Podgorici, sporazum o zajedničkoj izbornoj listi 'Za Podgoricu', za prevremene lokalne izbore u opštini Podgorica. Oni su izrazili očekivanje da će Koalicija, koja na republičkom nivou vrši vlast, ubedljivo pobediti u Podgorici, te da će mandate raspodeliti tako da DPS dobije 69,23 odsto, SDP 17,24 odsto i NS 12,73 odsto odborničkih mandata. U sporazumu, takođe, stoji da u slučaju osvajanja ukupno 27 mandata, kao što je bilo na prethodnim izborima, svaka od partija zadrži isti broj mandata kao i u minulom sastavu skupštine opštine, odnosno 19 odbornika DPS, a i po četiri SDP i NS. S. R.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.