Beograd očekuje nove pregovore sa Prištinom

Izvor: Politika, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd očekuje nove pregovore sa Prištinom

Sa novim fer pregovaračem imamo šanse da dođemo do kompromisnog rešenja, istakao Slobodan Samardžić. – Rezolucija SB o Kosovu možda u junu, najavio Vladeta Janković

Rezultat 13-mesečnih političkih nadgornjavanja o Kosovu u Palati Hofburg u Beču je saglasan načinu vođenju pregovora. Ahtisari nije uložio ni najmanji napor da strane motiviše da dođu do kompromisa. U ovom slučaju je trebalo da podstakne albansku stranu, a on to tokom celih pregovora nije činio. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Na kraju je napravio dokument koji nije proizašao iz pregovora, već iz nekakvih koncepcija i političkih orijentacija i znanja njegovog tima.

Ovakva ocena koordinatora državnog pregovaračkog tima i savetnika premijera Koštunice posle okončavanja bečke runde umnogome objedinjuje suštinu domaćih reagovanja na ono što se prekjuče dogodilo u austrijskoj prestonici. Otuda u reagovanjima i eksplicitno očekivanje da se pregovori nastave i to sa nekim "novim Ahtisarijem", budući da su, prema rečima Samardžića, "mali izgledi da Savet bezbednosti UN raspravlja o predlogu izaslanika Martija Ahtisarija", istakavši da taj dokument nije proizašao iz pregovora Beograda i Prištine i da se njime krše osnovni principi i načela UN. Kao ilustracija za ovakvu ocenu je i podatak da od 13 delova tog dokumenta o šest uopšte nije bilo razgovora tokom pregovora.

"Taj dokument nije ispunio formalne uslove da dođe na SB, zato što nije proizašao iz pregovora, već iz rada takozvanih stručnjaka iz UNOSEK-a" – rekao je Samardžić.

Treba očekivati da će Ahtisari proslediti Njujorku svoj dokument i da će se tim povodom voditi velika rasprava među učesnicima, ali da će ona potrajati, sve do momenta kada se bude ustanovilo da ne može biti doneta odluka. Onda, prema očekivanjima Beograda, počinju novi fer pregovori sa nekim drugim ljudima.

– Onda imamo šanse da dođemo do saglasnog kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju – naveo je Samardžić.

Na pitanje političkih radoznalaca šta se može očekivati u narednim mesecima posredno je odgovorio Vladeta Janković, savetnik premijera Srbije, objasnivši da će najpre uslediti nastojanje da se u Savetu bezbednosti dođe do teksta rezolucije kojom bi bila zamenjena postojeća 1244, što je po njegovom mišljenju prilično neizvesno.

– Nama se otvara jedan širok prostor za diplomatsko delovanje, za lobiranje tokom nekoliko narednih meseci i u obavezi smo da iskoristimo sve mogućnosti kao i do sada. Ima, siguran sam, mnogo onih koji ne shvataju najbolje da je ovde situacija u kojoj se jednoj zemlji osnivaču UN, međunarodno priznatoj, koja postoji toliko dugo, jednostavno otkida deo teritorije. I to kada kažete mnogim diplomatskim predstavnicima oni drugačije vide problem – naglasio je Janković.

On očekuje da krajem maja, ili u junu, možemo da dobijemo odgovor na pitanje ima li ili nema rezolucije SB UN o Kosovu. Osvrćući se na ocene iz sveta prema kojima je predlog Ahtisarija realističan kompromis, uz pominjanje Olija Rena, savetnik premijera Srbije je izneo ocenu da na zapadu postoji neki konsenzus da se Ahtisarijevoj inicijativi i njegovim predlozima daje bezrezervna podrška. – Mirne savesti možemo da kažemo da do sada nismo napravili nijednu grešku u koracima i nijednu mogućnost nismo propustili i moramo nastaviti da koristimo sve puteve koji nam se otvaraju – rekao je Janković.

R. Petrović

[objavljeno: 12.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.