Beograd ima duplo veći budžet od Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2016, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Beograd ima duplo veći budžet od Vojvodine"

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton ocenio je danas da bi, prema svim pokazateljima, budžet Vojvodine trebalo da bude duplo veći od budžeta Beograda.

Marton je istakao da vojvođanski budžet za ovu godinu iznosi 57,8 milijardi dinara, dok je beogradski 106,8 milijardi dinara.

"U Beogradu živi 1.659.440, a u Vojvodini 1.931.809 građana. Dakle, mereno po glavi stanovnika budžet Beograda je više nego duplo veći od budžeta Vojvodine", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kazao je pokrajinski poslanik LSV za RTV.

On je ocenio da je samo po logici centralizma moguće da Beograd ima daleko snažniju finansijsku moć od Vojvodine, koja i pored udela u stanonovištvu Srbije od 25 odsto, učestvuje sa čak 39 odsto u ukupnom izvozu Srbije.

"U slučaju Beograda je to 21 odsto. Nije li onda logičnije da budžet Vojvodine bude duplo veći od beogradskog?", istakao je Marton.

Marton je podsetio da je, prema podacima Uprave za javni dug, dug Grada Beograda na kraju prošle godine iznosio 49,2 milijardi dinara, što je skoro šest puta više od zaduženja Autonomne Pokrajine Vojvodine.

"Ta razlika u iznosu duga je jasan pokazatelj u kom pravcu idu tokovi novca u Srbiji. I nije u pitanju samo zaostajanje Vojvodine, nego i cele Srbije. Očita je intencija, ne samo ove vlasti, nego i svih prethodnih, da se maksimalno razvija samo Beograd, a da ostatak zemlje polako postaje pustinja", ocenio je poslanik LSV u vojvođanskoj Skupštini.

On je dodao i da ne zaostaje samo Vojvodina, već i drugi delovi Srbije.

"Pogledajte jug Srbije, Sandžak, Šumadiju... Šta se ulaže u te krajeve? Koji su veliki projekti pokrenuti u Nišu, Novom Pazaru ili Zrenjaninu?", upitao je Marton.

Prema njegovim rečima, u Srbiji se često provlači teza da u Vojvodini "cvetaju ideje separatizma". Marton je odbacio takve tvrdnje i dodao da u pokrajini postoji veliko nezadovoljstvo stepenom autonomije.

"Vojvodina je pre 30 godina imala zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, te svoju imovinu i izvorne prihode. Tada je i pokrajinski budžet bio pun i po glavi stanovnika je zaostajao samo za slovenačkim. Zašto smo danas nezadovoljni", poručio je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.