Belen: Nikad nisam mešala glumu i muziku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2017, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belen: Nikad nisam mešala glumu i muziku

Španska filmska i pozorišna glumica i pevačica Ana Belen, kojoj će večeras biti uručen Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke, kaže da je srećna što ima mogućnost da se izrazi i kroz glumu i kroz muziku i da joj nikada nije bilo teško da uporedo ima obe karijere.

"Najviše volim kada sam na bini, bez obzira da li pevam ili glumim, jer kada ste u direktnom kontaktu sa publikom, možete da čujete kako publika diše, kako reaguje i nije mi uopšte bilo teško da ove dve karijere >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vodim paralelno, jer sam ih radila odvojeno. Istina je da na kraju godine radim mnogo, radim u pozorištu, imam veliki broj koncerata i ako imam sreće, pozovu me u neki film, ali nemam nikakav problem da sve tri stvari vodim u isto vreme", rekla je Belen u intervjuu Tanjugu.

Kaže da ne meša glumačku i muzičku karijeru.

"Kada pevam, pevam, kada glumim, glumim. Uradila sam samo jedan film u kome sam morala da pevam i to nije imalo nikakve veze sa onim što inače pevam, sa mojim repertoarom. Verujem da imam veliku sreću što mogu da se izrazim na oba načina, i putem muzike i putem glume", istakla je Belen, koja boravi u Beogradu kao gost festivala "Španski metar".

Ona dodaje da za sebe ne može da kaže da je fantastična pevačica.

"To mogu da kažu drugi. Sigurno nisam loša, ali to što sam glumica omogućilo mi je da muzici pristupim drugačije, da se suočim sa pesmama i da ih izrazim na možda drugačiji način", objasnila je ona.

Uloge bira pre svega prema emocijama koje je obuzmu u trenutku kada dobije scenario.

"Ne mislim samo o liku koji ću ja tumačiti, mislim na celokupnu priču, mislim i o reditelju, koju poruku želi da pošalje tom pričom, ali pre svega me vode emocije i prvi utisak koji imam kada uzmem scenario u ruke", priznala je Belen, kojoj je posvećen poseban ciklus ovogodisnsjeg 10. "Španskog metra".

S ozbirom da je režirala samo jedan film - "Como ser mujer y no morir en el intento", sebe ne smatra rediteljkom, ali primećuje da nema mnogo žena reditelja u svetskoj kinematografiji.

"Ono što se dešava u kinematografiji zapravo je odraz našeg društva. Nema puno rediteljki, jer živimo u svetu koji je još uvek mačo svet i žene moraju mnogo da se bore za sve. Moramo da grebemo. Ostalo je još mnogo toga što moramo da postignemo i dostignemo. U svim segmentima kinematografije nedostaju žene", konstatovala je slavna glumica.

Ne zna da li će se ponovo okrenuti režiji.

"Jako je komplikovano snimiti film. Čak i mladi ljudi imaju problema da nađu projekte i obezbede finansije za film. To je teško i za mene. Meni se dopada da budem glumica. Ako bih u nekom trenutku pronašla neku priču koju bih doživela lično, možda bih se vratila režiji", rekla je ona.

U okviru "Španskog metra" prikazuje se film "Dom Bernarda Albe" nastao po drami Frederika Garsija Lorke, a Belen je slavnom španskom pesniku i piscu posvetila i dvostruki album "Lorquiana".

"Lorka nije samo važan za Špance. On je univerzalan pesnik koji je uspeo da dopre do različitih svetova i svima nama koji smo ga čitali i onima koji će ga čitati u budućnosti, on otvara potpuno novi svet, otvara nova vrata. Imala sam sreću da sam njegova dela radila u pozorištu, na filmu i da sam pevala njegovu poeziju. Život me je odveo te sam pevala pesme kubanskog pesnika Nikolasa Giljene. Iskreno ne znam gde će me budućnost odvesti, ali volela bih da interpretiram i nove, mlade autore koji su vredni, hrabri i pevaju na drugi način", kazala je ona.

Belen je nedavno dobila Gojinu nagradu za životno delo.

"Osećam veliku zahvalnost. Umetnici ne rade za nagrade već iz velike želje da nešto novo nauče, da iskažu emocije, da komuniciraju sa publikom i kao glumac imate divnu mogućnost da uđete u neku ulogu i nešto novo naučite", istakla je ona.

Ipak dodaje da joj Gojina nagrada posebno znači, jer je dobila od svojih kolega.

"Bila sam vrlo uzbuđena, rasplakala sam se što meni nije teško, mogu da zaplačem kad god poželite. Vrlo sam zahvalna ljudima koje sam tokom svoje karijere upoznala", rekla je Belen.

Nastavlja turneju koju je počela u Španiji, pevala je u Meksiku, Kolumbiji, a očekuje je Argentina i Čile.

U pregovorima je za neke pozorišne uloge, a što se tiče filma još uvek ne zna i dodaje da bi bilo fantastično kada bi joj se ukazala prilika da održi koncert i u Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.