Izvor: Blic, 28.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bedžet Pacoli kreće na politički vrh Kosova

Bedžet Pacoli kreće na politički vrh Kosova

Na kosovskoj političkoj sceni prekjuče se pojavila još jedna partija - Alijansa za novo Kosovo, čiji je osnivač i lider najbogatiji Albanac Bedžet Pacoli.

Vlasnik kompanije 'Mabeteks' iz Lugana u Švajcarskoj, čija se vrednost procenjuje na više od dve milijarde dolara, najavljivao je svoj politički angažman tokom nekoliko poslednjih godina. Obični građani iščekivali su njegov dolazak najviše zbog novca koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poseduje, u nadi da će početi da ih ulaže i na Kosovu.

Pacoli, bivši muž italijanske pevačice albanskog porekla Ane Okse, osnovao je ranije u SAD lobističku grupu pod istim imenom - Alijansa za novo Kosovo, u čijem odboru su bivši američki ministar odbrane Frenk Karluči i bivši zamenik šefa Nacionalnog obaveštajnog saveta Samjuel Hoskins, bivši šef posmatračke misije OEBS na Kosovu Vilijem Voker, kao i neki analitičari, poput Janoša Bugajskog.

Pacoli vidi svoju šansu i u 'novom Kosovu', jer smatra da po određivanju statusa međunarodna zajednica više neće biti tako prijemčiva za političare koji su imali veze s ratom, što je slučaj sa većinom sada prisutnih na sceni.

Međutim, Pacoli nema političkog uticaja. On se na Kosovu - posebno u krugovima bivših boraca UČK, koji kontrolišu teritoriju - smatra, u neku ruku, poluizdajnikom. Kako se to pojašnjava u Prištini, 'davao je neki novac za borbu, ali ne dovoljno'. Pacoli ima još mrlja koje mu u Prištini pripisuju, a to su njegov odnos i susreti sa Slobodanom Miloševićem, što ni on sam ranije nije krio. Takođe, pretpostavlja se da je u jako dobrim odnosima i sa braćom Karić.

Najjače prijateljstvo ovaj multimilijarder ima sa bivšim predsednikom Skupštine Kosova Nedžatom Dacijem. Tako se u Prištini očekuje da će Pacoli gledati da sada, posle smrti Rugove, svoj uticaj ostvari preko LDK.

Željka Jevtić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.