Izvor: B92, 12.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Batić pozvao vlasti BiH da povuku tužbu protiv SCG

Beograd -- Ministar pravde Srbije Vladan Batić pozvao je Bosnu i Hercegovinu da povuče tužbu za ratnu štetu protiv Srbije i Crne Gore pred Međunarodnim sudom pravde. On je najavio da će, u suprotnom, tom sudu priložiti obimnu dokumentaciju koja dokazuje da je, za vreme rata, u BiH i nad srpskim narodom izvršen genocid.

Batić je, na konferenciji za novinare, objasnio da je u pitanju dokumentacija Komiteta za prikupljanje podataka o zločinima protiv čovečnosti i međunarodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prava, koja će biti prosleđena Haškom tribunalu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, kao i specijalnom tužiocu za ratne zločine u Beogradu. Ta dokumentacija sadrži podatke o 540 logora za Srbe u BiH, o 453 Srba ubijenih u Srebrenici - ko su, gde su ubijeni i ko ih je ubio - kao i o nekoliko stotina svedoka. "Ja sam rekao da bi bilo dobro da BiH povuče tužbu, jer moramo misliti na budućnost, a ne da iskopavamo stare rane, ali je stigao odgovor da nema govora o povlačenju tužbe", rekao je ministar pravde i dodao: "Kad je to već tako, onda se naša država mora braniti, a pošto se mora braniti, moramo pokazati da slika o ratnim zločinima u BiH nije crno-bela, nego postoji i druga strana medalje o zaista velikom broju zločina koji su počinjeni nad Srbima, lišena svake ideologije, svake politike. Ovo su vrlo egzaktne stvari, ovo su strašne stvari, ovo su korpus delikti, dokazi", rekao je Batić.

Batić je naglasio da nije u pitanju "nikakva manipulacija, niti izjave bez pokrića". "Ova Vlada je prošla kroz katarzu - mi smo javno rekli da su neki naši sunarodnici činili zločine i da se za zločin mora odgovarati. Tražimo da u cilju univerzalne pravde budu optuženi i osuđeni svi oni koji su činili zločine prema Srbima", rekao je ministar pravde Srbije.

U Ministarstvu spoljnih poslova SCG nisu bili spremni da komentarišu ovakav stav srpskog ministra pravde. Podsetimo, zvanični Beograd bi, sudeći prema ranijim porukama Sarajevu, a i Zagrebu povodom ratne odštete, najradije vansudski poravnao dugove koji pripadaju, kako kažu, bivšem režimu. Tako je i došlo do spekulacija da bi se to moglo postići izgradnjom banjalučke Ferhadije i dela autoputa koji od Budimpešte do Ploča prolazi kroz BiH, pa i do povlačenja tužbe protiv NATO pakta za agresiju na SRJ, čime bi se iznudio pritisak na BiH i Hrvatsku da povuku svoje tužbe za genocid i ratne zločine.

Drinka Gojković iz Dokumentacionog centra "Ratovi 1991-1999"ocenila da je izjava ministra Batića "kontraproduktivna i štetna i da be trebalo da je povuče". "Ta izjava obesmišljava svaki suvisao razgovor i o ratovima i o zločinima počinjenim u ratu i o samom pojmu genocida, jer na tužbu za genocid odgovara pretnjom novom tužbom za genocid. Mora se čitava rasprava o ratovima voditi na sasvim drugačiji način i do ministra Batića bi bilo da se založi za najstriktnije moguće utvrđivanje činjenica. Svaka trgovina koja bi se koncipirala u tom okviru apsolutno je besramna i nedopustiva", rekla je Gojković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.