Izvor: B92, 22.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bataković: Izvesna teritorijalna reorganizacija

Beograd -- Autor predloga za kantonizaciju Kosova i Metohije, ambasador Srbije i Crne Gore u Atini, istoričar Dušan Bataković, kaže za B92 da je sada očigledan neuspeh koncepta multietničkog Kosova. "Sasvim je izvesno da će doći do redefinisanja mandata UNMIK-a i KFOR-a, kao i do teritorijalne reorganizacije", objašnjava Bataković: "Od suštinske je važnosti da se najpre stvori teritorijalna autonomija, možete je zvati kantonizacijom, samoupravnom ili kakvom drugom jedinicom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali koja bi imala jasnu autonomiju u odnosu na Prištinu i onda bi mogli da govorimo o uspešnoj kantonizaciji koja ne bi išla na stvaranje neprelaznih, nepremostivih nacionalnih granica, nego stvorila administrativne i bezbednosne pretpostavke za punu zaštitu ljudskih prava i evropskih vrednosti na KiM u koje se međunarodna zajednica toliko zaklinje."

Batakovićev predlog, ukratko, predviđa pet srpskih kantona u seoskim oblastima, koji bi pokrili oko 30 procenata teritorije Kosova i Metohije. Najveći kanton obuhvatio bi Leposavić, Zubin Potok i Zvečan na severu Kosova. Srpski kantoni bili bi i: prostor između Kosovog Polja i Lipljana, sela između Kosovske Kamenice, Vitine i Gnjilana, zatim Širinička i Sredačka župa sa Opoljem i Gorom, i sela od Peći do Istoka i Kline uključujući manastirske posede. U gradovima, po ovom predlogu, treba organizovati mešovitu administraciju. Dušan Bataković siguran je da je Evropska unija sada spremna da promeni način rešavanja kosovske krize: "Mislim da će i EU, bez obzira na činjenicu da Kontakt grupa za sada ima vodeću reč u predlaganju novih rešenja, sve više biti spremna na razmišljanje o jednoj vrsti dubinske decentralizacije Kosova."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.