Ban: Pristupiti rekonfiguraciji

Izvor: B92, 18.Jul.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban: Pristupiti rekonfiguraciji

Ki Mun Ban (FoNet)

Njujork, Brisel, Moskva, Priština -- Generalni sekretar UN Ki Mun Ban poručio svom izaslaniku na Kosovu da pristupi rekonfiguraciji misije UN.

Instrukcije za nastavak izmena u postojećoj misiji već su prosleđene njenom šefu Lambertu Zanijeru. Generalni sekretar UN u svom izveštaju navodi da će, uprkos protivljenju Rusije, nastaviti sa sprovođenjem plana da snage Ujedinjenih nacija Evropskoj uniji predaju policijske funkcije na Kosovu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Dao sam nalog UNMIK-u da sarađuje sa Evropskom unijom kako bi obezbedila operativnu ulogu na Kosovu u domenu vladavine prava pod sveobuhvatnim autoritetom Ujedinjenih nacija", saopštio je Ban u novom izveštaju Savetu bezbednosti, navodeći da je razlog za to što Savet bezbednosti "nije sposoban da pruži smernice" za rekonfiguraciju Misije.

Ban je, u dokumentu koji je objavljen na Internet stranici Centra za informacije UN, naveo da je takve instrukcije dao svom novom specijalnom predstavniku za Kosovo, šefu UNMIK-a Italijanu Lambertu Zanijeru.

"Uzimajući u obzir duboko promenjenu realnost na Kosovu, odlučio sam da, u interesu održavanja mira i stabilnosti na Kosovu i u regionu, nastavim sa preoblikovanjem međunarodnog civilnog prisustva u okviru Rezolucije 1244", naveo je generalni sekretar UN.

Ban je ukazao da "UN zadržavaju striktno neutralnu poziciju kada je u pitanju status Kosova". "Moja ocena je da UNMIK više ne može da ispunjava ulogu prelazne administracije tako efikasno kao što je to bilo ranije", kaže se u izveštaju koji obuhvata period od 1. marta do 25. juna.

"Mišljenja sam da je preoblikovanje UNMIK-a, koje će biti sprovedeno, u punoj saglasnosti sa Rezolucijom 1244, u interesu UN, a njegovom primenom biće očuvani dostignuća UNMIK-a", ocenjuje Ki Mun Ban.

Generalni sekretar UN ukazao je da je dijalog sa Beogradom od "ključnog značaja" za napore UN na Kosovu i naveo da je šef UNMIK-a Lamberto Zanijer spreman da počne dijalog sa vlastima u Beogradu o šest ključnih oblasti od zajedničkog interesa, uključujući policiju, sudove, carinu, transport i infrastrukturu, granice i srpsku kulturnu baštinu.

UNMIK će nastaviti da podržava Kosovo u njegovim naporima da učvrsti demokratske institucije, unapredi privredni rast i da kao deo zapadnog Balkana, nastavi put ka budućnosti u Evropi.

On je podsetio da je 15. juna stupio na snagu Ustav Kosova, koji "ne predviđa stvarnu ulogu za UNMIK iako su kosovski lideri pozdravili nastavak prisustva UN na Kosovo na neko vreme".

Kosovo je usvojilo zakone iz velikog broja oblasti u nameri da preuzme zakonsku kontrolu i odgovornost u oblastima rezervisanim za šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera, navodi generalni sekretar UN.

Ban podseća da kosovski Srbi odbacuju Ustav i zakone i, uz podršku Beograda, šire svoj bojkot kosovskih institucija, a produbljuju svoje paralelne strukture, posebno na severu Kosova.

Izgradnja društva u kojem će biti moguć miran suživot svih zajednica ostaje težak i dugoročan izazov na Kosovu.

"Pozivam vlasti u Prištini i Beogradu i predstavnike svih kosovskih zajednica da nastave zajednički rad sa UNMIK-om, a zemlje članice Saveta i širu međunarodnu zajednicu da podrži Kosovo u tom naporu", naveo je Ban.

U delu izveštaja Lamberta Zanijera o napretku u primeni standarda na Kosovu navodi se da četiri srpska poslanika nastavljaju bojkot rada kosovskog parlamenta, koji je počeo 17. februara, dok se ostalih šest vratilo u parlament 19. marta.

Takođe, ukazuje se na najave o formiranju srpskih paralelnih opštinskih vlasti na Kosovu na osnovu izbora od 11. maja koji su održani u Srbiji.

Zanijer ukazuje na niz poteza koje kosovske vlasti moraju da urade, uključujući potrebu da se zadrži multietnički sastav Kosovske policijske službe, osigura red u manjinskim zajednicama, da se završi zakon o sudovima kao i da se podrže manjinski i multietnički mediji.

U izveštaju se ocenjuje da je broj povratnika nezadovoljavajući i da zato kosovska vlada mora da pokaže posvećenost primeni Protokola o povratku.

Kosovska vlada mora da nastavi rad kako bi osigurala neophodnu zaštitu kulturne i verske baštine, navodi se u delu izveštaja šefa UNMIK-a.

Jeremić: Ban prekoračio ovlašćenja

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić izjavio je večeras u Njujorku da će sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki Munom razgovarati o budućnosti međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu.

Jeremić je za FoNet rekao da "smatra da je generalni sekretar prekoračio svoja ovlašćenja time što je počeo proces rekonfiguracije bez saglasnosti Srbije".

On je naglasio da Srbija sada ima novu vladu i da je spremna da se angažuje sa UN u pregovorima o tome kako treba da izgleda sastav civilne misije u južnoj srpskoj pokrajini.

"Mi smatramo da taj proces nikako ne bi smeo biti završen bez saglasnosti Srbije i bez eksplicitne odluke Saveta bezbednosti", naglasio je Jeremić.

Jeremić je dodao da će razgovarati i sa predstavnicima zemalja članica Saveta bezbednosti o pripremi sednice Saveta, koja će se održati krajem sledeće nedelje u Njujorku, a čija tema će ponovo biti Kosovo.

Ivanović: Prvo razgovor, pa promene

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da od novog šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera očekuje da za početak uspostavi kontakt da vlastima u Srbiji i objasni šta konkretno podrazumeva rekonfiguracija.

"Uslovi su da u Beogradu vidi pre svega ravnopravnog partnera za razgovore ili partnera s kojim će razgovarati o delu teritorije koji mi formalno i pravno možemo smatrati svojim", kaže on.

"U svakom slučaju, kad bude pojasnio šta mu je ideja, onda mislim da može dobiti sagovornike i može da računa na nekakvu saradnju", kaže on.

"Jer, formalno gledajući, UNMIK nije kontroverzna misija, on nije sporan s naše strane. Dogod dolazi pod mandatom UN, odnosno Saveta bezbednosti, mislim da može biti sagovornik. Ali, ovako, UNMIK unilateralno povlači određene poteze, i to nikako nije dobro", smatra Ivanović.

Sastanak EU, UN, OEBS i NATO

Visoki zvaničnici Evropske unije, NATO, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i Ujedinjenih nacija ocenili su danas, na neformalnom sastanku u Briselu, da postoji velika potreba za usaglašenim, zajedničkim međunarodnim delovanjem na Kosovu.

Učesnici skupa ukazali su, kako je rečeno Tanjugu, da se mora tačno znati šta ko od međunarodnih organizacija radi na Kosovu i Metohiji u trenutku kada u toj opokrajini bude preustrojeno međunarodno civilno prisustvo, kako je to najavio generalni sekretar UN Ki Mun Ban.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da je cilj Evropske unije da njena misija Euleks na jesen bude potpuno operativna na Kosovu i Metohiji.

Solana je kazao da je generalni sekretar UN Ki Mun Ban odobrio rekonfiguraciju misije UNMIK koja omogućava razmeštanje Euleksa.

"Značajan napredak je napravljen na terenu zahvaljujući bliskoj saradnji UNMIK a i NATO U tom duhu i okviru se razmešta evropska misija. Cilj je da misija Euleks u potpunosti bude operativna na jesen", izjavio je visoki predstavnik EU.

On je naveo da se šef Euleksa Iv de Kermabon nalazi u Prištini od 16. juna i da je "radio vrlo naporno sa svojim timom da bi Euleks bio u potpunosti operativno sposoban".

Oko 400 članova Euleksa je već raspoređeno na Kosovu, rekao je Solana.

"U svakoj oblasti, sve dok se Euleks ne rasporedi, UNMIK će ostati da upravlja. Ne očekujemo dakle bilo kakve bezbednosne praznine", rekao je on i zahvalio se naročito generalnom sekretaru UN Ki Mun Banu zbog "odlučujuće lične uloge" u rekonfiguraciji UNMIK-a.

"Ukratko, Euleks će delovati pod globalnim autoritetom UN i ja ću voditi računa o tome da se svi neophodni izveštaji šalju generalnom sekretaru", kazao je Solana.

On je naveo da je od februara - kada je proglašena jednostrana nezavisnost Kosova - situacija na Kosovu "relativno stabilna".

Na sastanku su učestvovali i generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer, generalni sekretar OEBS-a Mark-Peren de Brišambo, šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, ambasadori članica EU, NATO i zemalja koje učestvuju u misiji Kfora i Euleksu, a nisu članice NATO i EU.

Privremena vlada Kosova pozdravila izveštaj Bana

Privremena vlada Kosova pozdravila je danas najnoviji izveštaj Generalnog sekretara UN Ki Mun Bana povodom ubrzanja rekonfiguracije UNMIK-a.

Potpredsednik vlade Hajredin Kući je naglasio potrebu hitne operativne uloge Euleksa, uz uverenje da će potpuno raspoređeivanja te misije na čitavoj teritoriji Kosova biti završeno do kraja leta.

"Olakšice koje čini UNMIK omogućava Euleksu brže rasprostiranje i u tom pravcu očekujemo da Euleks u predviđenom vremenu, do kraja ovog leta, završi razmeštanje na čitavoj teritoriji Kosova. Mi činimo sve što je u našoj moći da se to i ostvari, ali želim da naglasim da na Kosovu treba da postoji red i zakon, neke institucije i neka organizaciona struktura", rekao je on.

Kući je kazao da je stvorena konfuzija oko uloge lokalnih i međunarodnih institucija po pitanju kompetencija, dodajući da su kosovske institucije "na prvoj liniji upravljanja nezavisno od toga što Euleks, pored mandata za nadgledanje, ima u određenim situacijama ovlašćenje i za sprovođenje odluka".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.