Izvor: B92, 27.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanski političari na Molitvenom doručku

Vašington -- Kongres SAD organizuje iduće nedelje tradicionalan molitveni doručak, na kom su kongresmeni i senatori domaćini velikom broju gostiju iz zemlje i inostranstva. Ove godine, u četvrtak, 6. februara, na manifestaciji će se pojaviti oko 3.000 gostiju. Zvanice sa Zapadnog Balkana biće ove godine primetno zastupljene na toj manifestaciji koja se, po tradiciji, održava u nekoliko dvorana hotela Hilton. Iz Bele kuće i Stejt departmenta je saopšteno da se predsednik SAD Džordž >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Buš i državni sekretar Kolin Pauel, zbog drugih "brojnih obaveza" ovog puta neće sresti ni s jednim od inostranih gostiju. Iz Srbije je najavljen dolazak predsednika Veća građana Savezne skupštine Dragoljuba Mićunovića, potpredsednika Demokratske stranke Borisa Tadića, predstavnika Koordinacionog centra za Kosovo Vladimira Božovića, predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, Ivice Esdencija i Samuela Petrovskog. Predsednik Jugoslavije Vojislav Koštunica i ministar inostranih poslova Goran Svilanović otkazali su dolazak zbog zauzetosti. Predsednik Skupštine i kandidat za predsednika Crne Gore Filip Vujanović prisustvovaće molitvenom doručku u ime Crne Gore, a postoji i inicijativa domaćina da se u Vašingtonu pojavi i raniji gost na toj manifestaciji Milo Đukanović, ovog puta u svojstvu novog premijera iz Podgorice. Iz Prištine je potvrđen dolazak premijera Kosova Bajrama Redžepija i poslanika Aljuša Gašija.

Iz Makedonije je pozvano 25 gostiju. Iz Bosne i Hercegovine na molitveni doručak dolaze novi šef diplomatije Mladen Ivanić i doskorašnji ministar u Vladi RS Fuad Turalić. Neizvestan je dolazak predsednika Skupštine RS Dragana Kalinića, dok članovi Predsedništva BiH Sulejman Tihić i Dragan Čović, zbog redovnih obaveza, nisu mogli da prihvate poziv. Iz Hrvatske je najavljen dolazak Ivana Zvonimira Čička, Ivića Pašalića, Imre Kandića, Hermana Vilana i Davora Glavaša.

Kako Radio B92 saznaje u Saveznom ministarstvu inostranih poslova, savezni ministar Goran Svilanović neće prisustvovati molitvenom doručku zato što nije ni pozvan na taj događaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.