Izvor: Politika, 11.Jan.2015, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Babić najpričljiviji poslanik, govorio 21 sat

Najviše vremena u sali provela je Gordana Zorić (SNS) – 358 sati, 53 minuta i 19 sekundi. – Za 84 dana rada parlamenta 34 poslanika nisu progovorila ni reč, od toga je 26 naprednjaka

Poslednji saziv Narodne skupštine Srbije konstituisan je 16. aprila prošle godine, a od tada do 8. decembra, zasedao je 84 dana. Poslanici vladajuće koalicije, sumirajući svoj rad na kraju godine, ocenjivali su ga odličnim ocenama, o čemu se, naravno, može diskutovati, a suva statistika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kaže da u ovom periodu 34 poslanika, svi iz skupštinske većine, od kojih je 26 naprednjaka, nisu progovorili ni reč. Naprednjaci, međutim, imaju apsolutnog rekordera po učešću u debati, a to je njihov šef Zoran Babić, koji je govorio 21 sat, 29 minuta i osam sekundi, javivši se za reč 363 puta.

Podaci koje je „Politika” dobila u Skupštini Srbije svedoče, kao i svih prethodnih godina, da ukoliko neko provodi mnogo vremena u sali za zasedanje, to ne znači i da je najaktivniji u debatama. U pomenutom periodu, na sednicama je najviše sedela Gordana Zorić (SNS) – 358 sati, 53 minuta i 19 sekundi, a za to vreme govorila je samo 16 minuta i 24 sekunde. Babić je, na primer, u klupi presedeo skoro sto sati manje (266 sati).  I prošle godine, kao i svih prethodnih, među onima koji provode najviše vremena u sali su poslanici vladajuće koalicije, 20 njih je u klupi je provelo više od 300 sati i niko od njih, ukoliko se izuzme Marjan Rističević (SNS), nije se baš pretrgao diskutujući. Tako je, na primer, Bratimir Vasiljević (SNS) za 330 sati, 54 minuta i 31 sekundu, koliko je bio u sali, govorio čitava dva minuta! Pomenuti Rističević u sali je sedeo 324 sata, 34 minuta i 58 sekundi, a govorio je 12 sati, 54 minuta i 20 sekundi. Rističević je, recimo, i u 2012. godini bio jedan od govorljivijih poslanika, pa je u periodu od 31. maja do 21. decembra, za 55 dana rada parlamenta, govorio 6 sati i 30 minuta.

Zanimljivo je da su među onima koji ni reč nisu rekli za 84 dana bivši ministri i funkcioneri SPS-a, Milutin Mrkonjić i Branko Ružić. Među „ćutolozima” je i Milanka Karić (SNS–PSS), koja je takva bila i 2013. godine. Karićeva je inače vrlo retko i posećivala parlament, u sali za zasedanje provela je svega 32 sata, 43 minuta i 16 sekundi. Posebno je interesantan Aleksandar Jablanović iz Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, koji je sredinom decembra prestao da bude poslanik, a za osmomesečnog poslanikovanja nije rekao ni reč. Doduše, nije mnogo ni sedeo u sali, tu je proveo svega 35 sati, 23 minuta i pet sekundi.

Naprednjak Saša Mirković poseban je slučaj. Mirković je, kako je tvrdio više puta Radomir Nikolić, isključen iz stranke, jer nije hteo da vrati jednu od dve funkcije – poslaničku ili funkciju predsednika SO Zaječar. Mirković tvrdi da samo Glavni odbor može da ga isključi, a funkcije nije vratio zato što mu to ne da narod za onu zaječarsku, a poslaničku zato što „u parlamentu treba da se čuje glas i tog dela Srbije”.

Elem, taj glas se malo čuo, bar kad je reč o Mirkoviću. Za osam meseci Mirković je u sali za zasedanje proveo 50 sati, 32 minuta i 21 sekund, a govorio 26 minuta i 14 sekundi. I socijalista Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa”, verovatno zbog previše obaveza, ne stiže da se bavi poslaničkim poslom, pa je u sali za zasedanje proveo svega 46 sati, 54 minuta i 39 sekundi, a diskutovao 18 minuta i 27 sekundi. U parlamentu se retko može videti i Dragomir Karić (SNS–PSS). Karić je ipak, za razliku od svoje snahe Milanke Karić, malo češće svraćao u salu za zasedanje, gde je proveo 118 sati, 51 minut i tri sekunde, a za to vreme govorio je svega 12 minuta i 17 sekundi. Naprednjak Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM, koji je vrlo aktivan van sale za zasedanje, ali u njoj je proveo svega 79 sati, 42 minuta i 48 sekundi, a diskutovao je 34 minuta i 36 sekundi.

Bivši lider DS-a Dragan Đilas bio je poslanik od 18. aprila do 15. oktobra, kada je, bez reči, podneo ostavku na tu funkciju. U pomenutom periodu Đilas je u sali za zasedanje presedeo 13 sati, 12 minuta i 15 sekundi, a diskutovao je 51 minut i 37 sekundi. Naši poznati umetnici i poslanici SPS-a Srđan Dragojević i Nenad Milosavljević – Neša Galija, nisu baš mnogo vremena potrošili na sedenje u klupi, ali se ipak razlikuju po aktivnosti. Dragojević je u sali za zasedanje proveo 127 sati, 28 minuta i 44 sekunde, a diskutovao je 22 minuta i 15 sekundi. Milosavljević je na plenarnim zasedanjima proveo 177 sati, 53 minuta i 22 sekunde, a diskutovao je 11 minuta i 44 sekunde. Dragojević je, međutim, za razliku od Milosavljevića, vrlo aktivan u Odboru za kulturu i informisanje, stalni je pokretač nekih akcija, a ima i zapaženu minutažu u debati.

Podaci o prisustvu u sali za zasedanje govore i o tome ko je najviše predsedavao sednicama, a to je Igor Bečić (SNS), koji je u sali proveo 339 sati, 9 minuta i 50 sekundi. Predsednica parlamenta Maja Gojković provela je u sali 173 sata, 18 minuta i 10 sekundi, a, kaže statistika, govorila je 21 sekund. Bečić, po statistici, nije rekao ni reč. Tako kaže statistika, a oni koji prate rad parlamenta, lako mogu da je demantuju. I Gojkovićeva i Bečić, naročito Bečić, govorili su i te kako, komentarišući diskusije poslanika, ali zvanična statistika to ne ubraja u govor, pa ispada da je Bečić bio takoreći nem.

Gordana Čomić – prva dama debata

Zamenica predsednika DS-a i potpredsednica parlamenta Gordana Čomić je prva među damama po učešću u debatama. Čomićeva je za osam meseci govorila 12 sati, 31 minut i 10 sekundi, što je za sedam sati više od drugoplasirane Aleksandre Tomić (SNS), koja je govorila pet sati, 27 minuta i 20 sekundi. Ipak, Čomićeva je daleko iza Jorgovanke Tabaković, koja je, kao poslanik SNS-a, u periodu od 31. marta do 9. decembra 2010. godine govorila 20 sati.

Kako su Živković i Pavićević osvajali mikrofon

Opozicionari se često, s pravom, žale da imaju malo vremena za debatu. Za to je kriva Demokratska stranka jer je ona najzaslužnija za važeći poslovnik, koji je vrlo nepovoljan za opoziciju. Samostalnim poslanicima je gotovo onemogućeno da diskutuju, ali dvojica „samostalaca” iz Nove stranke, Zoran Živković i Vladimir Pavićević, našli su način da budu vrlo zapaženi učesnici u debatama. Oni su osvajali mikrofon podnošenjem velikog broja amandmana, a zahvaljujući tome Vladimir Pavićević je među deset „najpričljivijih” poslanika, govorio je 12 sati, pet minuta i sedam sekundi. Živković je nešto malo manje pričao, 10 sati i 10 minuta.

Mirjana Čekerevac

objavljeno: 11.01.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.