Izvor: B92, 19.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"BIA po zakonu, zamerke drugima"

Beograd -- Odbor Skupštine Srbije za bezbednost jednoglasno je usvojio šestomesečni izveštaj o radu Bezbednosno-informativne agencije.

Prema tom izveštaju, situacija u Srbiji je stabilna, a BIA sve aktivnosti sprovodi po zakonu. Zamerka se iznosi na račun dela međunarodne javnosti koji nema razumevanja za srpski način saradnje s Tribunalom u Hagu. U isto vreme, iz DSS-a stiže pitanje šta ako Hag zatraži da Srbija uhapsi i Bin Ladena.

Šef BIA Rade Bulatović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio je na početku današnje sednice da mu je zadovoljstvo što poslanike može da obavesti da je bezbednosna situacija stabilna, uprkos novim izazovima i pojačanim bezbednosnim rizicima. Bulatović je bez prisustva opozicije obavestio predstavnike zakonodavne vlasti o rezultatima agencije koju vodi, a njegove zamerke upućivane su na druge adrese. "Sve aktivnosti BIA, nasuprot i dalje povremeno prisutnim zlonamernim i neistinitim nagađanjima, odvijale su se u skladu sa zakonskim propisima i bezbednosnom politikom Srbije", rekao je on.

Kritičnost direktora BIA nije mimiošla ni međunarodnu zajednicu. "Realizaciju strateškog interesa da se Srbija uključi u evroatlanske integracije deo međunarodne zajednice iz različitih interesa koristi za pritiske, koji se prvenstveno oslanjaju na ispunjenje svih zahteva koji proizlaze iz saradnje s Haškim tribunalom. Pri tom se uopšte ne uvažavaju konstruktivan prilaz i ostvareni rezultati vlasti na dosadašnjoj realizaciji prihvaćenih obaveza", kaže on.

Poslanike vladajućih stranaka nije zanimalo pitanje saradnje s Tribunalom, već neke druge teme. Jedna od njih odnosila se i na podmlađivanje kadrova u BIA. Uz to je saopšteno da je BIA otvorila dva predstavništva u inostranstvu i da su u planu još četiri međunarodne lokacije.

"Šta ako budu tražili Bin Ladena?"

Uz sve to, iz Demokratske stranke Srbije bačeno je svetlo na još jedan mogući problem kada je reč o saradnji s Hagom. O tome je, na stranačkoj konferenciji za novinare, govorio portparol stranke Andreja Mladenović. "A šta bismo radili da nam postave uslov da uhvatimo Osamu Bin Ladena? Znate, postoje određene činjenice, nadležni organi preduzimaju sve što je u njihovoj moći da to urade. Ja danas ovde postavljam pitanje: Šta ako je Ratko Mladić mrtav? Šta ako nije u zemlji već duže? Ko će biti odgovoran za ta uslovljavanja?", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.