BCBP: Srbija da pokaže da je Balkan deo Evrope

Izvor: Akter, 16.Dec.2015, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BCBP: Srbija da pokaže da je Balkan deo Evrope

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) organizovao je Međunarodnu konferenciju "Budućnost bezbednosti- perspektive za Evropu i Srbiju", a zaključak prvog panela je da Evropa očekuje od Srbije da prestane da bude problem i da pokaže da je Balkan deo Evrope

Direktorka BCBP Sonja Stojanović Gajić rekla je Tanjugu da se konferencija bavi budućnošću bezbednosti, jer u BCBP smatraju da kao organizacija, koja je lider, treba da nameće teme koje tek dolaze i da doprinese >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << boljem planiranju politika.

Naglasila je da konferencija pokriva tri teme - šta se dešava u Evropi i svetu, šta će se dešavati u sledećem periodu, koji su trendovi reformi sektora bezbednosti u Srbiji i šta organizacije poput BCBP mogu da urade da doprinesu unapređenju sektora bezbednosti.

"Evropa je u krizi i iznutra i spolja, situacija je mnogo manje stabilna i predvidiva nego što je bila poslednjih 20 godina od kraja hladnog rata i podele među velikim silama su veće", rekla je Stojanović Gajić.

Dodala je da nema rešavanja krize dok i Evropa i zapadni Balkan ne reše probleme kod kuće.

Takođe, napominje Stojanović Gajić, zaključak je i da EU u doglednoj budućnosti neće ojačati kapacitete za tzv. tvrdu bezbednost, odnosno odbranu i da neće napraviti vojsku, te da NATO ostaje dominantan odbrambeni savez Zapada.

"Na Srbiji je da u tom izmenjenom geostrateškom okruženju vidi da li će se priključiti NATO i EU kao jednom klubu, ili će svoju neutralnost zasnivati na pre svega mnogo aktivnijem spoljnopolitičkom delovanju, jer, odbrambeno, koliko god ulagali, a nemamo sredstva, ne možemo sami da se branimo", rekla je Stojanović Gajić.

Panelista i član Upravnog odbora BCBP Filip Ejdus je istakao je da se članstvo u EU dugo kod nas predstavljalo kao rešenje za sve probleme, ali da danas građani vide da EU nije imuna na razne probleme i gube entuzijazam za članstvo u EU.

"Kada vidite istraživanja javnog menjenja, oko 50 odsto građana Srbije to podržava, a 70 odsto podržavalo do pre nekoliko godina. Samo 25 odsto njih smatra da je članstvo u EU dobra stvara. Dakle ljudi podržavaju članstvo, ali nisu sigurni da će to doneti nešto dobro zemlji", rekao je Ejdus.

Prema njegovom mišljenju, region zapadnog Balkana je potisnut sa vrha liste prioriteta EU i danas su drugi regioni u centru pažnje.

Karsten Friis iz norveškog Instituta za spoljne poslove rekao je da se zajednička odbrana EU na poslednjem samitu u Velsu vratila kao tema, a to je, kako kaže, zbog aneksiranja Krima i krize u Ukrajini.

"Rusija je takođe povećala svoju potrošnju na odbranu za 16 odsto poslednjih 10 godina, a otprilike za isto toliko se smanjila u Evropi. Nužno je to uzeti u obzir, videli smo i da postoje projektili koji mogu da dostignu Iran, Siriju, a kamoli susedne zemlje. Rusija je spremna da koristi silu i to je jasno", smatra Friis.

Kako je rekao, zbog toga NATO na neki način mora da reaguje i neke članice NATO, one bliže Rusiji, osećaju se ugroženim.

Sabina Lange iz Institut EU za bezbednost u Parizu istakla je da je kriza u EU ekonomska i finansijska, kao i politička i kriza poverenja u institucije.

"To pokazuje unutrašnje preispitivanje EU, koja je zaokupljena desavanjem unutar nje, a radi se i o onome što se tiče unutrašnjih institucija. Ukoliko živite u EU, to se svakako primeti", smatra Lange.

Prema njenim rečima, najveći problem sa krizom je kod onih koji su već bili na marginama društva jer su oni lišeni budućnosti, radnih mesta i mora da se razgovara o pitanjima unutrašnje bezbednosti. Takođe, dodaje, mora da se razgovara i o spoljnim momentima, ali i da je se razmatra pitanje terorizma.

"Kriza poverenja u institucije kreće se u ciklusima", poručuje.

Inače, BCBP je osnovan 1997. i danas slavi 18 godina. Osnovan je u vreme, kada je i samo otvaranje teme demokratske kontrole sektora bezbednosti bilo i opasno i nepoželjno.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija da pokaže da je Balkan deo Evrope

Izvor: Akter, 16.Dec.2015

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) organizovao je Međunarodnu konferenciju "Budućnost bezbednosti- perspektive za Evropu i Srbiju"..Zaključak prvog panela je da Evropa očekuje od Srbije da prestane da bude problem i da pokaže da je Balkan deo Evrope...Direktorka BCBP Sonja Stojanović...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.