BAČEVIĆ PROLUPAO: Našao firmu koja će da kopa kanal

Izvor: Kurir, 30.Maj.2015, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BAČEVIĆ PROLUPAO: Našao firmu koja će da kopa kanal

Naš ambasador u Kini ubedio tamošnju kompaniju da radi na projektu Dunav-Morava-Vardar

BEOGRAD - Milan Bačević, ambasador Srbije u Kini i bivši ministar rudarstva i energetike, najpoznatiji široj javnosti po ideji da napravi kanal Dunav-Morava-Vardar, koji bi spojio severnu Evropu s Egejskim morem, našao je žrtve za taj svoj naum.

Kako Kurir ekskluzivno saznaje, Bačević je upravo u Kini našao kompaniju koja bi gradila ovaj kanal. Kompanija je onda, da bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ispoštovala procedura, poslala pismo njemu, kao našem ambasadoru u toj zemlji, a Bačević je dalje „njihove“ želje prosledio državnom vrhu Srbije.

Kinezi naseli

- Bačević ne odustaje od svoje zamisli da napravi kanal na Moravi, zbog čega mu se svojevremeno cela Srbija smejala. Našao je kompaniju koja bi realizovala taj posao, a oni su, kako propisi nalažu, njemu poslali propratno pismo, koje je on prosledio u Srbiju - kaže izvor našeg lista iz vrha vlasti.

U pismu, kako saznajemo, kineska kompanija navodi da su se stekli uslovi za otpočinjanje sprovođenja tog projekta, te da ukoliko bi njihova namera bila podržana, predstavnici kompanije bi došli u Srbiju.

- Poštovani ambasadori, saznali smo da vaša zemlja nastoji da pokrene i razvije projekat „Kanal Morava“. Ovaj projekat je kompatibilan sa strategijom „Jedan pojas, jedan put“, kao i s planovima za saradnju dve vlade. Mislimo da su se stekli uslovi za otpočinjanje sprovođenja ovog projekta. Ukoliko bi naša namera bila podržana, predstavnici naše kompanije bi došli u Srbiju - navodi se u pismu. Kinezi se još pozivaju i na samit Kina - CIEZ, koji je održan u Beogradu.

Put svile

- Srbija je na važnom geografskom mestu „na pomorskom putu svile za 21. vek“. Ovaj projekat je civilni međunarodni projekat, čija je svrha proširenje kulture kineske tradicionalne medicine - piše još u pismu, kao i da žele saradnju u oblasti visokih i novih tehnologija.

BAČEVIĆEVI BISERI

- Ako su Kinezi uspeli da reše svoje Tri klisure, zašto ne bi Moravu (tada je preseljeno je 1,3 miliona ljudi i potopljeno 13 gradova, 140 gradića i više od 1.600 sela)

- Kako niko od nikla nije umro u Norveškoj, gde usred Kristijansena postoji pogon za topljenje nikla. Samo će neko da umre kod nas

- Kina je spremna da investira u zemlje centralne i istočne Evrope 10.000 milijardi evra

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.