Izvor: B92, 12.Nov.2009, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australija izručuje osumnjučenog

Adelejd -- Australijaka vlada odobrila je ekstradiciju Čarlsa Zentaija koji je u Mađarskoj optužen da je počinio ratni zločin tokom Drugog svetskog rata.

Ministar unutrašnjih pooslova Australije Brendan O'Konor rekao je da ta zemlja ratne zločine shvata veoma ozbiljno i da neće bii utočište za optužene kriminalace.

Mađarske vlasti su optužile australijskog drzavlajnina Zentaija (88) da je jedan od trojice ljudi koji su mučili i ubili jednog mladog Jevrejina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Budimpešti 1944. gdine zato što nije hteo da nosi zvezdu koja bi ga idetifikovala kao Jevrejina.

Zentaji, koji je emigrirao u Australiju 1950. godine, rekao je da je nevin i da čak nije bio u Budimpešti u to vreme. On se predao australijskoj polciji u gradu Pertu pošto je prošle godine iscrpio sve pravne mogućnosti.

O'Konor je rekao da se njegova odluka ne odnosi na utvrđivanje krivice ili nevinosti Zentaija, već da se rukovodio australijskim zakonima o ekstradiciji i međunarodnim obavezama zemlje.

Centar "Simon Vizental", sa sedištem u SAD, navodi Zentajija među 10 najtraženijih osumnjičenih nacističkih ratnih zločinaca zbog učestvovanja u progonima i ubistvima Jevreja u Budimpešti 1944. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.