Izvor: B92, 27.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artman: ako SB donese odluku, pokrenućemo istragu...

Beograd -- Portparol Haškog tužilaštva Florans Artman izjavila je da nije istina da se Hag ne bavi Kosovom, da nema osećaj za ono što se tamo događa, ali da je manevarski prostor Tribunala ograničen Statutom o kome odlučuje Savet bezbednosti. "Ukoliko SB donese odluku, Tužilaštvo će odmah pokrenuti istragu", rekla je Arman za "Glas javnosti" odgovarajući na pitanje zbog čega Haško tužilaštvo ne istražuje najnovije nasilje na Kosovu

"Svi zločini, izuzev genocida, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uslovljeni su postojanjem oružanog sukoba. Prvo je bitno utvrditi da li je bilo, ili nije, oružanih sukoba, pa tek onda prozivati Tribunal. Nije Sud taj koji utvrđuje da li je bilo oružanih sukoba, ili nije. Mi se samo pridržavamo Statuta. Ona je rekla da postoji jasna definicija oružanog sukoba koja isključuje situacije internog karaktera. To je pravna stvar, rekla je Artman i podsetila da i prijatelji Suda u slučaju Miloševic u svom podnesku navode da na Kosovu nije bilo sukoba pre 23. marta 1999. godine. Arman je potvrdila da je u toku nekoliko istraga protiv bivših vođa OVK.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.