Izvor: B92, 02.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel svim građanima da rade na demokratskom Kosovu

Priština -- Politički lideri kosovskih Albanaca predložili su u petak uveče potpisivanje ugovora razumevanja između Albanaca i Srba, između političkih lidera i građana Kosova i između verskih poglavara, kako bi zajedno radili na izgradnji demokratske budućnosti Kosova. "Pozivaju se verski poglavari, muslimanski, katolički i pravoslavni da se mole za toleranciju i poštovanje među verama i vernicima", navodi se u pismu građanima čiji je inicijator predsednik Demokratske partije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosova Hašim Tači.

Albanski politički lideri na Kosovu obratili su se otvorenim pismom povodom sukoba u pokrajini 17. i 18 marta, u kojima je, prema podacima UNMIK-a, poginulo 19 Albanaca i Srba, oko 900 povređeno, a uništeno ili oštećeno 29 pravoslavnih crkava i manastira i oko 800 srpskih kuća.

"Građani Kosova više nikada ne treba da oštete džamije, crkve ili kuće", poručili su kosovski lideri i istakli da je pokrajini neophodno "jedinstvo i pomirenje". Lideri Albanaca apelovali su na albanske i srpske građane Kosova da ne slušaju ekstremiste ni sa jedne strane, već da "zajednički rade na demokratskoj budućnosti Kosova".

"Protekli dani su dokazali koliko veliku štetu mogu naneti Kosovu mržnja i strah", navodi se u pismu koje su još potpisali predsednik Kosova Ibrahim Rugova, premijer Bajram Redžepi, predsednik parlamenta Nedžat Daci i komandant Kosovskog zaštitnog korpusa general Agim Čeku. Među potpisnicima su i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, predsednik Nove partije Kosova Bujar Bukoši i predstavnici manjina na Kosovu.

Pismo nisu potpisali predstavnici srpske zajednice.

U pismu se navodi da se nasiljem ne mogu rešiti problemi i da se napredno Kosovo može izgraditi samo ako vladaju mir, red i stabilnost, poštovanje i međusobna tolerancija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.