Anketa: Zemlje regiona o srpskoj rezoluciji

Izvor: Politika, 04.Sep.2010, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anketa: Zemlje regiona o srpskoj rezoluciji

Zemlje bivše Jugoslavije od kojih samo BiH nije priznala nezavisnost Kosova, još nisu saopštile kako će u Generalnoj skupštini UN naredne nedelje glasati o srpskom predlogu rezolucije o Kosovu.

U ministarstvu spoljnih poslova u Podgorici agenciji Beta je rečeno da Crna Gora još nema stav o tome kako će njeni predstavnici glasati o predloženoj rezoluciji o Kosovu.

„Još uvek nismo razgovarali o tome niti doneli definitivnu odluku”, saopštili su iz tog ministarstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << navodeći da će odluka biti doneta narednih dana.

Nakon priznavanja Kosova 2008, Crna Gora je početkom ove godine uspostavila diplomatske odnose sa Prištinom što je izazvalo oštru reakciju zvaničnog Beograda i novo zahlađenje u odnosima sa Podgoricom.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Jandrković izjavio je da će Hrvatska nastaviti kontinuitet politike prema Kosovu i u okviru Ujedinjenih nacija.

Jandroković je u razgovoru sa šefom UNMIK-a Lambertom Zanijerom u Zagrebu kazao da Hrvatska vodi doslednu politiku prema Kosovu, da je priznala nezavisnost i svedočila pred Međunarodnim sudom pravde, saopštilo je hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova.

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova za sada nije zvanično saopštilo kako će ta zemlja glasati u Generalnoj skupštini UN, ali je šef diplomatije Antonio Milošoski u intervjuu televiziji Alsat-M rekao da „postoje veliki izgledi” da Makedonija ne podrži predlog srpske rezolucije o Kosovu.

Televizija Kanal pet pozivajući se na svoje izvore prenela je da će ministarstvo odluku doneti imajući u vidu odnose Makedonije sa Kosovom i sa Srbijom, kao i savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) u Hagu o nezavisnosti Kosova.

Predsednistvo BiH nije zauzelo stav vezan za glasanje o rezoluciji o Kosovu jer su bošnjački i hrvatski članovi predsedništva odbili o tome da razgovaraju, kazao je agenciji Beta Danilo Petrović savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića.

On je dodao da je Radmanović želeo podržati Srbiju u tom procesu jer „je cilj Bosne i Hercegovine da razvija dobrosusedske odnose i tako je trebalo postupiti”.

Petrović je podsetio da po ustavnom pravu BiH ne može uopšte glasati na zasedanju UN jer nije postignut konsenzus unutar predsedništva BiH.

Slovenija takođe nije saopštila kako će glasati o predlogu rezolucije ali je premijer Borut Pahor rekao juče nakon razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Dobrovu da je Slovenija spremna da pomogne.

„Ako predsednik (Tadić) veruje da Slovenija može bilo kako da pomogne, mi ćemo to rado učiniti”, rekao je Pahor, istakavši značaj dijaloga Beograda i Prištine.

On je rekao da tekst rezolucije o Kosovu treba da bude i u interesu Srbije, država članica EU i u međunarodnom interesu.

Na dnevnom redu Generalne skupštine UN 9. septembra naći će se tekst srpske rezolucije kojim se tom telu UN predlaže zaključak u vezi sa savetodavnim mišljenjem MSP o Kosovu od 22. jula.

Srbija je 28. jula podnela predlog rezolucije u kojem navodi da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja i poziva se da se putem dijaloga dođe do uzajamno prihvatljivog rešenja za sva otvorena pitanja.

MSP je utvrdio da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, Rezolucijom 1244 niti međunarodnim pravnim poretkom na Kosovu.

Beta

objavljeno: 04/09/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.