Analitičari za S media: Ko je najveći gubitnik izbora?

Izvor: S media, 07.Maj.2012, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari za S media: Ko je najveći gubitnik izbora?

Prvi rezultati izbora demantovali su sve „neverne Tome“, koji su tvrdili da su istraživanja u kampanji nameštena. Analitičari ocenjuju da je ishod glasanja manje-više očekivan, ali da je ipak bilo nekih iznenađenja.

Profesor političkih nauka Predrag Simić za S media portal izdvaja dve stranke čiji su rezultati iznenađujući - SPS koji je duplirao broj mandata, i radikale koji neće ući u Parlament.

- Najveći gubitnik je Srpska radikalna stranka, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << jer je na prošlim izborima pojedinačno dobila najveći broj glasova, a sada, kako stvari stoje, neće preći cenzus – kaže profesor Simić.

Stanković: Na gubitku i DS i SNS

Sa tom tvrdnjom se slaže i politički analitičar Dejan Vuk Stanković, navodeći da su pored SRS-a, ima i drugih gubitnika:

Smajlović: Jedino SNS nije iskoristila krizu

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović za S media portal kaže da SNS, uprkos dobrim rezultatima, ima razloga da se oseća veoma razočarano:

-Već je 11 evropskih predsednika i vlada palo zbog krize i što nisu mogli potvrdno da odgovore na pitanje „da li danas živite bolje nego pre četiri godine?“ Izuzetak je naša Vlada koja nije kažnjena, već su stranke koje je čine pojedinačno i nagrađene. U ovakvoj situaciji bilo bi normalno da je opozicija glatko pobedila. Zbog toga je SNS najveći gubitnik izbora, iako su nominalno osvojili najviše glasova.

- Radikali su po prvi put od svog osnivanja van Parlamenta. Značajni gubitnici su i Dveri, koje u svom prvom pokušaju nisu uspele da uđu u Parlament.

Stanković, međutim, napominje, da ono što su očekivali nisu dobili ni DS ni SNS:


- Naprednjaci nisu uspeli da politički artikulišu nezadovoljstvo u biračkom telu, dok je DS dobila manje nego što je očekivano, jer je platila političku cenu krize u kojoj se društvo nalazi.

Naš sagovornik smatra da su iz izbora kao pobednici izašli SPS i URS.

Pribićević: Naprednjaci su „promašili penal“

- Dobitnik izbora je SPS, dok su najveći gubitnici radikali – smatra Ognjen Pribićević, analitičar i bivši ambasador.

Analitičari: Ivica Dačić - novi gospodar političke scene

Dačić za S media: Nikom više ne dam blanko podršku!

Penzionerka iz Beograda: Pojela sam glasački listić zbog nepravde!

On za S media portal kaže da je takav ishod bio očekivan, a da je pravo iznanađenje veoma loš rezultat naprednjaka, pogotovo u Beogradu.

- SNS je imao penal, koji je šutnuo potpuno loše i pogrešno. U ovako lošoj ekonomskoj situaciji, potpuno je neverovatno da oni kao opoziciona stranka nisu dobili veći broj glasova – kaže naš sagovornik i dodaje:

- Veoma slab rezultat je ostvario i LDP u Beogradu, i to će dugoročno imati loše posledice po ovu stranku. Verovatno će uslediti preispitivanje zašto je do toga došlo.

Jelena Kostić

Foto: Thinkstock/Gulliver

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.