Izvor: B92, 26.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amnesti i NVO o osudi aktivistkinje

London, Beograd -- Amnesti internešnel poziva vlasti u Srbiji da ne dozvole da aktivistkinja Maja Stojanović ode u zatvor zbog uverenja.

Aktivistkinji Inicijative mladih za ljudska prava iz Niša danas ističe rok za plaćanje kazne za lepljenje plakata, u kojima se podseća na genocid u Srebrenici, van dozvoljenog mesta ili će joj biti izdata naredba za upućivanje na izdržavanje zatvorske kazne od deset dana. Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava poziva vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ne dozvole da ona ide u zatvor zbog svojih uverenja.

"Maja Stojanović je osuđena na suđenju koje je bacilo ozbiljne sumnje na nezavisnost pravosuđa u Srbiji. Ako bude zatvorena, Amnesti internešnel će je smatrati zatvorenikom savesti", navodi se u saopštenju te ogranizacije.

Maja Stojanović je pred opštinskim organom za prekršaje u Nišu osuđena zato što je 11. jula 2005. godine sa grupom aktivista iz tog grada lepila plakate kojima se podsećalo na žrtve genocida u Srebrenici.

AI je zabrinut zbog izveštaja da je sudija na suđenju protiv Stojanovićeve navodno rekao da su žrtve zločina u Srebrenici "zaslužile ono što im se desilo" i da su to "isti oni Muslimani" koji su mu spalili kuću na Kosovu.

Ukazuje se da nijedna institucija ili privatno preduzeće koji su lepili plakate na istom mestu gde je to učinila Maja Stojanović, nisu zbog toga kažnjeni.

"Jasno je da je Maja Stojanović kažnjena zbog svojih uverenja da ratni zločinci odgovorni za masakr hiljada u Srebrenici moraju biti izvedeni pred pravdu", navodi se u saopštenju.

U saopštenju AI se navodi da vlasti Srbije, umesto zatvaranja Stojanovićeve, treba da ispune svoju obavezu koju su preuzele pristupanjem Savetu Evrope i uhapse haškog optuženika Ratka Mladića.

Vlasti Srbije, takođe, treba da upoznaju građane Srbije sa zločinima koje je počinio režim bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića ne samo prema narodima u regionu već i prema Srbima.

AI je ocenio da je slučaj Maje Stojanović samo još jedan primer pokušaja vlasti Srbije da kazne rad organizacija za ljudska prava koje pokušavaju da se suoče sa prošlošću Srbije.

NVO traže solidarnost od Tadića

Šest nevladinih organizacija zatražilo je od predsednika Srbije Borisa Tadića da plati novčanu kaznu na koju je Maja Stojanović osuđena.

Potpisnici pisma upućenog Tadiću "mole predsednika da pokaže solidarnost sa Majom i drugim mladima koji učestvuju u akcijama koje doprinose suočavanju sa prološću".

U znak građanske neposlušnosti Maja Stojanović nije htela da plati kaznu jer smatra, kao i potpisnici pisma, da ne treba da bude kažnjena za pozivanje na hapšenje optuženog za genocid i zločine protiv čovečnosti.

Danas je istekao zakonski rok za plaćenje kazne, nakon čega se ona preinečuje u zatvorsku kaznu od deset dana.

Pismo upućeno Tadiću potpisali su Fond za humanitarno pravo, Komitet pravnika za ljudska prava Jukom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.