Amfilohije neće biti procesuiran i gonjen

Izvor: Blic, 19.Jan.2011, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije neće biti procesuiran i gonjen

Bivši predsednik Ustavnog suda Crne Gore Blagota Mitrić ocenio je danas da je najavljeni prekršajni postupak protiv mitropolita-crnogorsko primorskog Amfilohija “nebitan”, jer njegove “kletve nisu vredne pravnih mera”.

Mitrić je komentarišući najavu crnogorskog tužilaštva da će protiv Amfilohija pokrenuti prekršajni postupak zbog govora mržnje, za list Pobjeda kazao da "tužilaštvo zamenuje teze”.

"Nije poenta u tome da se pokrene prekršajni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postupak protiv Amfilohija, već da se ukloni bespravni objekat na Rumiji”, ocenio je Mitrić.

Po njegovim rečima prekršajni postupak protiv Amfilohija s pravne strane ne znači ništa, jer mitropolit SPC-a neće biti procesuiran i gonjen.

"Moć i veličina pravne struke bila bi dokazana da je uklonjen objekat sa Rumije, a prekršajna prijava je nebitna, jer njegove kletve nisu vredne pravnih mera”, zaključio je bivši predsednik Ustavnog suda Crne Gore.

Viša državna tužiteljka u Podgorici Vesna Jovićević najavila je da će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv mitropolita Amfilohija zbog govora mržnje. Iz tužilaštva je saopšteno da taj zahtev ne isključuje mogućnost krivičnog gonjenja jer je mitropolit "u kontinuitetu na javnim nastupima govorio jezikom mržnje”.

Tužilaštvo će , kako je objašnjeno, ocenom rezultata prekršajnog postupka razmotriti osnovanost pokretanja i krivičnog postupka u pravcu krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Amfilohije je na Badnji dan prokleo one koji se usude da uklone metalnu crkvu sa vrha planine Rumija kod Bara, a protivljenje poslanika crnogorskog parlamenta Mehmeta Bardhija zadržavanju te crkve nedavno uporedio sa ratom Turaka protiv pravoslavnih crkava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.