Amfilohije na čelu eparhije Raško-prizrenske

Izvor: Glas javnosti, Beta, 21.Maj.2010, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije na čelu eparhije Raško-prizrenske

BEOGRAD – Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije  preuzeće eparhiju Raško-prizrensku, odlučio je Sinod Srpske pravoslavne crkve.

Sinod je prethodno razrešio dužnosti privremenog administratora Eparhije Raško-prizrenske vladiku Atanasija Jevtića, na njegov lični zahtev, potvrdio je izvor blizak Patrijaršiji.

Sinod je na prvoj sednici posle redovnog prolećnog zasedanja Sabora arhijereja SPC, uvažio molbu privremenog administratora Atanasija koji je razrešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << tražio iz zdravstvenih razloga.

Vladika Atanasije je 1999. godine, takođe na lični zahtev, penzionisan zbog povrede kičme, a njegovo trajno sedište je u manastiru Tvrdoš, u Eparhiji Zahumsko-hercegovačkoj.

Početkom maja penzionisani vladika Artemije koji je do nedavno bio na čelu Eparhije Raško-prizrenske, ubuduće će boraviti u manastiru Šišatovcu na Fruškoj gori, rekao je izvor.

Epskop Artemije je prethodno, 13. februara, bio privremeno razrešen dužnosti zbog nerešavanja nagomilanih finansijskih propusta i prekršaja u Eparhiji raško-prizrenskoj za koje je osumnjičen njegov zamenik arhimandrit Simeon Vilovski, iguman manastira Banjska kod Kosovske Mitrovice.

Isti izvor blizak Patrijaršiji je rekao agenciji Beta da će doći do promena i u eparhiji u Berlinu, gde će zbog verovatnih nepravilnosti vladika Irinej zameniti episkopa Konstantina.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.