Ambasador SAD: I nova administracija će biti prijatelj Srbije

Izvor: Blic, 31.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador SAD: I nova administracija će biti prijatelj Srbije

Ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter izjavio je da razlike u stavovima o Kosovu između Vešingtona i Beograda nisu prepreka za dobre odnose dve države i evropsku perspektivu Srbije. Manter je u intervjuu novopazarskom Sto plus radiju i agenciji Beta rekao da postoji niz pitanja u kojima nema nikakvih razlika između Srbije i SAD.

"Mislim da se treba koncentrisati na ono u čemu se slažemo, a to je integracija sa Evropskom unijom, prosperitet i napredak ovog naroda i svakako >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ono što mi možemo pomoći, a to je doprinos koji možemo dati u reformi institucija sistema u Srbiji", rekao je Manter.

Na pitanje koliko razlike u stavovima o Kosovu mogu da utiču na ukupne odnose Vašingtona i Beograda, američki ambasador je rekao da veruje da o tome može prijateljski i otvoreno da se razgovara.

"Postoje pitanja koja su po nama ključna za stabilnost regiona. Optimisti smo, čak i ako postoje nesuglasice u vezi sa Kosovom. Međutim, svi mi, mislim SAD, Srbija, i naši evropski prijatelji, smatramo da je najvažnije brinuti o stabilnosti Balkana i uopšte budućnnosti naroda koji žive u regionu", rekao je Manter.

Na pitanje da li učešće predstavnika SAD u Euleksu, prvo takvo učeće u nekoj misiji EU, predstavlja presedan za buduću saradnju SAD i EU na Kosovu, američki diplomata je dogovorio da "više voli da kaže da je to nastavak snažne saradnje sa Evropskom Unijom".

"Smatram da ćemo doprineti tako što ćemo dati svoje sudije i policajce da pomognu u vladavini prava. Želimo da Srbi, Albanci i svi drugi budu zaštićeni, osećaju se sigurno i da imaju pravo na svoju budućnost",rekao je Manter.

Naglasio je da je Eulex zasnovan na rezoluciji 1244 i da predstavlja važan mirnodopski potez Evropske unije za stabilnost i mir na Balkanu.

"Dakle, to je obaveza da se sprovede vladavina prava i da ona postane deo institucija Kosova i, kao što sam već rekao, da prava svih budu zaštićena i priznata", rekao je Manter.

Povodom svetske i finansijske krize u SAD i pitanja da li bi to moglo da utiče na realizaciju planirane pomoći Srbiji, rekao je da će ovogodišnjih planiranih 50 miliona dolara "sigurno " stići u Srbiju i izrazio ubeđenje da će programi na istom nivou biti nastavljeni.

Američki ambasador je naglasio da su, osim finansijske podrške, veoma važne i poslovne veze između Srbije, SAD i ostalih zemalja.

"Međutim, kada govorim o svemu ovome, moram reći da sam zabrinut kada je u pitanju globalna finansijska kriza, jer će biti teško doći do kredita ", rekao je Manter.

Ipak, rekao je Manter, američki i drugi partneri mogu biti pokretačka snaga razvoja Srbije.

"Budite uvereni da su američke kompanije ovde zadovoljne svojim uspehom. Jedini problem koji se može pojaviti je da se teško dolazi do kredita. Računam na reforme koje je ova Vlada obećala da će uraditi i nadamo se da će ti reformski zakoni, koji su u tom pogledu neophodni, biti usvojeni ", dodao je Manter.

Na pitanje da li će spoljna politika i nove američke administracije, nakon predsedničkih izbora 4. novembra, biti usredsređena na Evropu, ambasador SAD je rekao da će, bez obzira na to koji će kandidat pobediti, Vašington nastaviti da bude prijatelj Srbiji.

"Svakako će biti promena u atmosferi, jer svaki predsednik stvara novu klimu, ali osnovni postulati spoljne politike SAD će ostati isti. Razlog je u širokoj podršci idejama spoljne politike SAD, a to uključuje privrženost stabilnosti na Balkanu i predviđa saradnju sa Evropom da do te stabilnosti i dođe", rekao je Manter.

Na pitanje kako se sada oseća u Srbiji, budući da je posle februarskih demonstracija u Beogradu izjavio da se oseća "pomalo izolovano", Manter je odgovorio da je zadovoljan nivoom kontakta sa Vladom Srbije.

On je dodao da je posle tih događaja dobio dovoljno vremena da putuje, da razgovara sa "izbeglicama u kampovima, domaćicama, gradonačelnicima, biznismenima ili nezaposlenima i puno nauči o Srbiji".

"Svuda sam naišao na toplu dobrodošlicu i stekao još više poštovanja prema vezama koje postoje između naša dva naroda. Uvideo sam i nove načine kako da naše veze još više produbimo", rekao je Manter.

Američki diplomata je pozdravio i povratak ambasadora Ivana Vujačića u Vašington.

"Nadam se da je i on naišao na toplu dobrodošlicu, kakvu sam ja imao u Srbiji", rekao je ambasador SAD u Beogradu novopazarskom Sto plus radiju i agenciji Beta.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Manter: Razlike nisu prepreka

Izvor: B92, 31.Okt.2008

Beograd -- Ambasador SAD u Beogradu Kameron Manter kaže da razlike u stavovima o Kosovu između Vašingtona i Beograda nisu prepreka za dobre odnose dveju država...On kaže da postoje pitanja u kojima nema nikakvih razlika između Srbije i SAD. "Mislim da se treba koncentrisati na ono u čemu se slažemo,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.